De Nederlandse overheid moet de economie van een broodnodige prikkel voorzien met nieuwe investeringen. Dat stelde de topman van Rabobank, Wiebe Draijer, donderdag in een toelichting op de halfjaarcijfers van zijn bank.

Draijer herhaalde daarbij zijn kritiek op het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Diens stimuleringsbeleid leidt volgens de bankier alleen tot een lage rente, zonder de gewenste positieve effecten voor de economie. “Wij hopen daarom op aanvullende prikkels om de werking van de economie en de investeringen van bedrijven echt op gang te krijgen.”

Die prikkels moeten in de visie van Draijer komen van overheden. Die richten zich volgens hem nog altijd te veel op het beperken van hun eigen tekorten, terwijl de lage rente grote kansen biedt voor investeringen. Draijer wees daarbij op uitblijven van infrastructuurprojecten met een lange looptijd en op de enorme kansen die de verdere verduurzaming van de economie biedt.

“We zien dat de investeringen van bedrijven per saldo nauwelijks toenemen, terwijl we die maximaal willen aanjagen”, stelde Draijer. “Daarvoor is het van belang dat ondernemers meer vertrouwen krijgen en dat landen meer kiezen voor investeringen.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl