Weekblad Quote, dat jaarlijks een Nederlandse rijkenlijst samenstelt, heeft zijn werkwijze aangepast. Daardoor is Randstad-oprichter Frits Goldschmeding nu de rijkste Nederlander en verhuist Charlene de Carvalho-Heineken naar een andere lijst.

Er prijkt een nieuwe naam bovenaan de Quote 500, de jaarlijkse lijst van rijkste Nederlanders die dinsdag wordt gepresenteerd.

Met een vermogen van 3,2 miljard euro neemt Frits Goldschmeding, de oprichter van Randstad, het stokje over van Charlene de Carvalho, dochter van wijlen biermagnaat Freddy Heineken.

Dat heeft Quote-hoofdredacteur Mirjam van den Broeke onthuld op Radio 1. Goldschmeding eindigde vorig jaar op de tweede plaats.

Woonplaats telt nu mee in Quote 500

Volgens Van den Broeke ziet de top 3 van Quote er dit jaar compleet anders uit, maar ze wilde nog niet vertellen wie er dit jaar op de tweede en derde plek staan. Dat maakt het zakenblad later op de dag bekend.

Reden voor de wijzigingen is niet dat De Carvalho aan rijkdom heeft moeten inleveren. De Carvalho, goed voor 7,3 miljard euro, woont alleen al jaren in het Verenigd Koninkrijk en zij is daarom verplaatst naar een nieuwe lijst van rijkste Nederlanders in het buitenland.

"Het is eigenlijk niet helemaal zuiver om ook die Nederlanders die al jaren met hun vermogen elders zitten, mee te pakken", verklaart Van den Broeke.

Het is niet voor het eerst dat een verandering van de spelregels zorgt voor een nieuwe 'rijkste Nederlander'. In 2012 werd de familie Brenninkmeijer - de jaren daarvoor steevast nummer 1 - uit de befaamde rangschikking van Quote verwijderd, toen het zakenblad besloot families voortaan op een aparte lijst weer te geven.

Top-5 Quote 500

De gehele top 5 van Quote ziet er dit jaar anders uit dan vorig jaar. Investeerder Dik Wessels staat nu op plaats 2 met 2,4 miljard euro.

Mediamagnaat John de Mol is goed voor een derde plek met 2,3 miljard euro. De nummers 4 en 5 zijn auto-importeur Wijnand Pon (1,8 miljard euro) en Els Blokker, de weduwe van oud-winkeldirecteur Jaap Blokker (1,7 miljard euro).

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl