Een mysterie in de cryptowereld: miljoenen dollars zijn verdwenen nadat Gerald Cotten, oprichter van het Canadese cyrptomuntenplatform QuadrigaCX, overleed in december 2018.

Cotten nam de wachtwoorden van zijn eigen cryptorekeningen mee in zijn graf, waardoor niemand nog bij zijn accounts kon. De ruim 115.000 beleggers die QuadrigaCX gebruikten, waren radeloos. Ze konden niet meer bij hun geld. Omgerekend was zo’n 120 miljoen euro zoek.

Toch was er even hoop. Onderzoekers van Ernst & Young, die door justitie in de VS werden ingeschakeld, kregen de opdracht om Cottens laptop te onderzoeken. Ze dachten dat Cotten de cryptomunten in zogenaamde ‘cold wallets’ had staan, veilig afgeschermd op zijn laptop. Daarmee zouden ze beter bestand zijn tegen aanvallen van hackers dan in de actieve wallets van de ruim 115.000 gebruikers van QuadrigaCX.

De onderzoekers zijn er via via in geslaagd om de persoonlijke cryptorekeningen van Cotten te traceren, zo blijkt uit een verslag dat op 1 maart is verschenen. Helaas voor de gebruikers van het platform: de accounts zijn al sinds april 2018 leeg.

Cotten had 14 accounts waarmee hij handelde op zijn cryptoplatform QuadrigaCX. Vanuit die accounts werden cryptomunten zoals de bitcoin weggesluisd. Verder bleek dat Cotten geen echte boekhouding bijhield. Financiële verslagen waren er nauwelijks, jaarstukken maakte hij niet op.

Verdwenen cryptomiljoenen

Cotten leed aan de ziekte van Crohn en overleed in december aan de complicaties daarvan. Na zijn overlijden meldde zijn weduwe Jennifer Robertson dat “Quadriga’s voorraad van cryptomunten niet meer toegankelijk is en wellicht deels verloren is gegaan”, aldus de cryptonieuwssite CoinDesk toen.

Na Cottens dood gingen ook verhalen dat Cotten zijn eigen dood in scène had gezet en er met het geld vandoor zou zijn gegaan. Gebruikers van QuadrigaCX klaagden al lang over problemen met het opnemen van hun saldi en over een gebrek aan communicatie vanuit QuadrigaCX.

Lees ook op Business Insider

Inmiddels is twijfelachtig of ze geld dat ze via het platform investeerden, ooit nog terugzien. Cryptobeurs Kraken biedt 100.000 dollar tipgeld voor informatie over vermogen dat uit het Quadriga-platform is weggesluisd.

Cryptobeurs Quadriga torst een schuldenlast van 190 miljoen dollar met zich mee en heeft tot medio april uitstel van betaling gekregen van schuldeisers om een acuut faillissement te voorkomen.