De Europese techsector zit in een stroomversnelling, getuige de recente beursgangen van het Nederlandse Adyen en Spotify uit Zweden. Uit cijfers blijkt echter hoezeer ‘ons’ Europa nog achterloopt op de VS en Azië.

Dat schrijft het Britse analistenbureau GP Bullhound in een rapport onder de titel Titans of Tech – Europe Comes of Age. Het bureau voegt de markten van Rusland en Israël ook bij Europa.

De totale waarde van Europese startups bedraagt ‘slechts’ 240 miljard dollar (204 miljard euro oftewel 17 procent van het wereldtotaal). Azië – vooral China – is goed voor 675 miljard dollar (574 miljard euro, 35 procent) en de VS voor het reusachtige bedrag van 1.400 miljard dollar (1.200 miljard euro) en daarmee ook voor de helft van de wereldwijde techsector.

Het verschil is opvallend aangezien de EU als economie groter is dan zowel China als de VS. Rusland en Israël zijn niet eens meegerekend. Europa kent geen giganten als Facebook en Alibaba die respectievelijk gewaardeerd worden op 550 en 480 miljard dollar (468 en 408 miljard euro).

Investeringen, daar gaat het in Europa mis, schrijft GP Bullhound-oprichter en -analist Manish Madhvani. Of beter gezegd: het gebrek eraan. Binnen Europa is er te weinig kapitaal en soms te weinig durf om jonge bedrijven te ondersteunen. “Zonder een flinke stijging in waardevolle investeringsrondes zal Europa nooit in de buurt komen bij de VS en China”, zegt hij tegen Quartz.

Hoop dat die versnelling er nu aan zit te komen, is er wel. Vorig jaar ontvingen negen startups een investering van 200 miljoen dollar of meer, waaronder fintechbedrijven TransferWise en Klarna. In 2013 kwam dat bedrag slechts twee keer voor.

Een cultuurverschil speelt ook mee, zegt CEO Maria Scott van TAINA Technologies. Zij karakteriseert Silicon Valley als een ‘oase’ waar de begeleiding, ondersteuning en advies van veteranen in de sector nog veel belangrijker is dan al het geld dat er tegen de plinten klotst. Met TAINA wil Scott zo’n cultuur introduceren in de Londense startupwereld.

Lees ook op Business Insider

Ook in de cultuur ziet GP Bullhound een langzame verandering plaatsvinden. Nu er meer en meer ‘unicorns’ rondhuppelen in Europa neemt het aantal ervaren ondernemers met goed advies ook toe.