Qatar heeft het zwaar.

Sinds het land beschuldigd wordt financiële steun aan terroristische groeperingen, hebben buurlanden Bahrein, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten alle diplomatieke banden verbroken. Hierdoor ondervindt de oliestaat op een aantal gebieden serieuze problemen.

Misschien wel de meest ingrijpende sanctie is dat de buurlanden het luchtruim voor Qatar hebben gesloten. Een chronisch zuiveltekort is één van de gevolgen.

Op termijn worden er vierduizend koeien ingevlogen om het zuiveltekort tegen te gaan, afgelopen dinsdag zijn de eerste 165 koeien gearriveerd. De koeien zijn gekocht door Moutaz Al Khayyat, directeur van het bouwbedrijf Power International Holding. “Het is nu tijd om iets voor Qatar te doen”, liet hij aan Bloomberg weten.

Het rijke Qatar heeft laten weten dat het land, ondanks de blokkades, goed kan overleven. De koers van de eigen munt (de riyal) is wel behoorlijk gedaald sinds het begin van de sancties.

Afgelopen week heeft Saudi-Arabië een lijst met eisen doorgegeven aan Qatar. Die zijn vervolgens door Qatar van de hand zijn gewezen. Hierdoor blijven alle blokkades voorlopig van kracht. In totaal zullen er zestig vliegtuigen met in totaal vierduizend koeien worden ingevlogen. Waaronder koeien uit Nederland, de VS en Australië.

Op het gebied van voedsel krijgt het land overigens hulp van Turkije en Iran.

LEES OOK: Een bizarre foto van 80 roofvogels in een vliegtuig gaat het internet over — het tafereel is niet zo gek als je denkt