Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:3

Qantas wil tegen het einde van 2025 ’s werelds eerste commerciële non-stopvluchten van Sydney naar Londen en New York gaan aanbieden. De Australische luchtvaartmaatschappij zegt zo de “tirannie van de afstand” te overwinnen.

Qantas bestelt twaalf Airbus A350-1000-toestellen voor het “Project Sunrise” waarmee het vanaf 2025 directe vluchten wil aanbieden naar steden als Londen en New York, te beginnen vanuit de Australische stad Sydney. “Nieuwe vliegtuigtypes maken nieuwe dingen mogelijk”, zei Qantas-voorzitter Alan Joyce maandag in een verklaring. Per vlucht kunnen 238 mensen mee.

“Met de A350 en Project Sunrise is elke stad maar één vlucht verwijderd van Australië”, aldus Joyce. “Het is de laatste grens en de definitieve oplossing voor de tirannie van de afstand.” Per vlucht,

In oktober 2019 voerde Qantas al met succes een testvlucht uit tussen New York en Sydney met een Boeing 787-9 Dreamliner. In een tijd van 19 uur en 16 minuten werd destijds de 16.200 kilometer tussen beide steden overbrugd en daarmee de langste rechtstreekse lijnvlucht ooit volbracht.

Later dat jaar werd ook de afstand van 17.700 kilometer tussen Londen en Sydney in een keer gevlogen, een vlucht van 19 uur en 19 minuten.

Singapore Airlines biedt momenteel de langste non-stoplijnvlucht aan: het verbindt Singapore sinds 2018 met New York. De toestellen leggen de 15.300 kilometer lange route af in iets minder dan 18 uur.

Overigens zijn door de oorlog in Oekraïne veel vluchttijden inmiddels flink toegenomen. Dit komt doordat vliegtuigen om het verboden Russische luchtruim heen moeten vliegen.

LEES OOK: Luchtvaartmaatschappijen moeten routes kiezen die tot 40% langer zijn, om Rusland te vermijden – en kiezen soms voor vluchten over de Noordpool