Geert Wilders presenteerde eind vorige week zijn volledige kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Opvallende nieuwkomer? Gidi Markuszower.

Markuszower stond in 2010 ook al op de kandidatenlijst van de PVV, destijds een plaatsje lager, op plek 5. Toen trok hij zich echter terug, na een waarschuwing van de toenmalige minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin.

De AIVD zou de minister hebben verteld dat Markuszower contacten zou onderhouden met een “buitenlandse veiligheidsdienst” – later concludeerden diverse media dat dit wel om de Israëlische geheime dienst Mossad moet zijn geweest.

Markuszower heeft de beschuldigingen altijd “absurd” genoemd.

Helemaal uit het zich was is hij de afgelopen jaren niet geweest. In 2015 keerde hij terug als PVV-politicus, maar dan in de Eerste Kamer.

PVV en Israël

Ook Wilders heeft jarenlang nauwe banden onderhouden met belangrijke Israëliërs. Zó nauw zelfs, dat de AIVD in 2010 onderzoek naar Wilders zou hebben gedaan, naar aanleiding van 'serieuze vragen over zijn loyaliteit' - iets dat hoogst ongebruikelijk is. Inmiddels zouden die banden enigszins zijn bekoeld.

Eerder kwam de PVV al onder vuur te liggen omdat het als een van de weinige partijen behoorlijk wat geld krijgt van buitenlandse geldschieters. In 2015 ging het om ruim 100.000 euro uit Amerika.

Buiten Markuszower kent de kandidatenlijst van Wilders weinig verrassingen. De voltallige fractie keert weer terug, behalve Reinette Klever. De hoogste nieuwkomer is Vicky Maeijer, die nu nog in namens de PVV in het Europees Parlement zit.

LEES OOK: Dit moet je weten over Vicky Maeijer, de nieuwe ‘PVV-topkandidaat’ van Geert Wilders