De vluchtelingenstroom uit de wereld moet op een andere manier worden bekeken dan nu gebeurt. Dat zegt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, prominent PvdA’er, in een interview met het Parool en AD dat zaterdag is gepubliceerd.

“Solidariteit betekent niet: nog meer ongecontroleerde migratie. Daar is het draagvlak te beperkt voor in Europa”, aldus Aboutaleb. “Het humane basisrecht te vluchten als je leven wordt bedreigd, moet altijd overeind staan. Maar het vluchtelingenverdrag is ooit gemaakt voor die ene politiek vluchteling uit Moskou die naar Zweden wil vluchten. Nu laten we dat verdrag fungeren als een doorgeefluik voor miljoenen mensen. Daar is het niet voor bedoeld.”

Volgens Aboutaleb zou de PvdA het debat over het onderwerp kunnen aanzwengelen. Hij verwijst naar Canada, dat “bijvoorbeeld op ambassades in het buitenland bekendmaakt dat er technici nodig zijn en dan kunnen mensen solliciteren. Zo schep je perspectief. Als het dan dit jaar niet lukt, solliciteer je volgend jaar weer. Dat is beter dan in een gammel bootje stappen.”

Wiskundige Jan van de Beek berekende onlangs dat een niet-westerse immigrant de Nederlandse samenleving tot aan zijn overlijden tussen de 100.000 tot 250.000 euro ‘kost’. Bij de gemiddelde Nederlander is dat kostenplaatje 16.000 euro.

Dat niet-westerse immigranten zo’n groot beroep op de Nederlandse verzorgingsstaat doen, komt mede omdat deze groep veel meer dan gemiddeld afhankelijk is van de bijstand.

Uit recente CBS-cijfers blijkt dat de bijstandsafhankelijkheid voor Iraniërs, Afghanen en Eritreeërs tussen de 40 procent en 50 procent ligt, bij Syriërs en Irakezen rond de 60 procent en bij Somaliërs zelfs tegen de 70 procent

LEES OOK: Laten we de ogen niet sluiten voor de cijfers achter immigratie in Nederland, hoe ongemakkelijk ze ook zijn

Lees ook op Business Insider