Een eenvoudiger en rechtvaardiger systeem van kinderalimentatie dat leidt tot minder ruzie tussen ouders. Dat is het doel van het kinderalimentatiewetsvoorstel dat VVD en PvdA woensdag presenteren.

Initiatiefnemer Ard van der Steur van de VVD: “Betalende ouders hadden tot dit moment vaak geen idee van de berekeningsmethodiek en dus geen inzicht in de reden waarom de rechter een bepaald bedrag oplegt. Dat leidde tot ergernis en vaak zelfs processen.”

Gescheiden ouders kunnen straks via internet uitrekenen hoeveel ze financieel moeten bijdragen aan de zorg van het kind. Beide ouders gaan bijdragen aan de alimentatie. Daarbij wordt dan ook rekening gehouden met hoeveel zorg iemand draagt voor een kind.

“Merkwaardig genoeg betaalde de meest verdienende ouder de alimentatie, zelfs als deze (een deel van) de zorg voor het kind op zich nam”, aldus Jeroen Recourt (PvdA). “Dit wetsvoorstel voorziet erin dat bij de berekening van de hoogte van de alimentatie rekening wordt gehouden met de zorgverdeling. Daarmee stellen we de belangen van het kind centraal.”

Kortere alimentatieplicht

De regeringspartijen willen dat de alimentatieplicht wordt ingekort van 21 jaar tot 18 jaar. Een uitzondering wordt gemaakt voor kinderen die dan studeren. Dan gaat de alimentatie door tot het kind 23 jaar is.

Toen VVD en PvdA in 2011 het idee lanceerden voor simpelere regels voor de kinderalimentatie, was in de Tweede Kamer ruime steun voor het plan. Ook binnen de advocatuur viel het plan destijds goed.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl