De prijzen van proteïne zijn het afgelopen jaar explosief gestegen. Volgens een onderzoek van producent XXL Nutrition is er in sommige gevallen sprake van stijgingen tot 350 procent. Aanleiding voor deze pieken is de wereldwijd toegenomen vraag naar met eiwit verrijkte producten en een beperkt aanbod.

Waar producten met extra proteïne voorheen bestemd waren voor sporters en atleten die de shakes en repen gebruikten als aanvulling op hun dieet, wordt extra proteïne nu steeds meer omarmd door het grote publiek.

Eiwitten helpen, naast het herstel van spieren na het sporten, voor spieropbouw en geven extra energie. In supermarkten worden daarom steeds meer producten als yoghurt, melk, pasta en soep, allemaal met extra proteïne, verkocht. De vraag naar met eiwit verrijkt eten stijgt, en dat zien we terug in de prijzen.

Zo zijn de prijzen van proteïne afgelopen jaar in Nederland enorm gestegen. Naast de toegenomen vraag heeft dit te maken met de melkproductie in Nederland, die in 2021 afnam met ruim 2,5 procent.

Proteïne wordt voornamelijk vervaardigd uit melkwei, een restproduct dat vrijkomt bij uit melk geproduceerde kaas. Het verminderde aanbod en de toegenomen vraag zorgden daardoor voor een stijging van 350 procent in de prijs van Whey Proteine Isolate en ruim 100 procent in de prijs van Whey Proteine Concentrate.

Ook op websites steeg de prijs van producten met toegevoegde proteïne. Bij XXL Nutrition, een van de grootste webshops voor sportvoeding,werden deze producten (exclusief proteïneshakes) bijna 20 procent duurder.

Prijzen van producten met extra proteïne kunnen dit jaar verder oplopen, als de prijzen van proteïne niet stabiliseren, geeft het bedrijf dinsdag in een persbericht aan.

Lees ook: Koreaanse zuivelgigant zet vrouwen in reclame neer als koeien die gemolken moeten worden – en gaat door het stof op sociale media