De Belastingdienst gaat uit van een ‘onredelijk hoog’ fictief rendement van vier procent op spaargeld en moet daarvoor binnenkort voor de rechter verschijnen. Belastingadviesbureau Grant Thornton en de Bond voor Belastingbetalers gaan de fiscus voor de rechter dagen.

Dat heeft Grant Thornton-partner Cor Overduin zaterdag laten weten. De partijen beginnen binnenkort een proefproces met een nog te bepalen belastingbetaler.

Meer belasting dan rente

Over de vier procent rente die een spaarrekening volgens de Belastingdienst oplevert, wordt 30 procent belasting geheven, wat wil zeggen dat spaarders jaarlijks 1,2 procent van hun spaargeld aan de fiscus moeten betalen. Volgens Overduin van het belastingadviesbureau liggen de rentes momenteel zo laag dat er meer belasting wordt betaald dan er rente van de bank wordt ontvangen. Dat is tegen Europese regels.

Met de rechtszaak hopen de eisers de Belastingdienst ertoe te bewegen om een fictief rendement te gaan hanteren dat meebeweegt met de ontwikkelingen van de rente. Een van de mogelijkheden is een gemiddelde rendement van een aantal banken over vijf jaar.

Belastingdienst: wij voeren de wet uit

Vanwege de mogelijkheden van hoger beroep kan het proefproces van Grant Thornton en de Bond voor Belastingbetalers in theorie nog zeker 7 jaar duren. Maar als de rechter de standaard van 4 procent inderdaad afschiet, dan is het volgens Overduin aan de politiek in Den Haag om snel met een wetswijziging te komen.

Een woordvoerder van de Belastingdienst wil inhoudelijk niet reageren op het aangekondigde proefproces. Wel benadrukt hij dat de Belastingdienst uitvoerder is van de wet zoals die nu is. Het is aan de politiek om daar eventueel verandering in te brengen, aldus de zegsman.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl