Productievere werknemers, minder ziekteverzuim, landelijk een besparing van bijna vijf miljard euro.

Tel daar de strak ingerichte hoofdkantoren met flexplekken, stilteplekken en coffee corners van voorlopers als Interpolis en Microsoft bij op, en je vraagt jezelf bijna af waarom nog niet alle organisaties flexibel werken hebben ingevoerd.

Dat flexibel werken de toekomst is, vindt ook VodafoneZiggo. Een goede reden om onderzoek te laten doen naar de maatschappelijke gevolgen ervan. En wat blijkt? Naast een productiviteitstoename van 15 procent, levert flexibel werken organisaties een kostenbesparing op van zo’n 35 procent.

Wat is dat nu precies, flexibel werken?
Flexibel werken houdt in dat werknemers op ieder moment en op iedere locatie kunnen werken. Letterlijk iedere locatie, want doordat medewerkers van alle technische gemakken voorzien zijn, zoals Skype, hun mobiele netwerk en de Cloud, kan dit hun kantoor zijn, huis, maar ook een derde werkplek en zelfs onderweg.

Modern werkgeverschap

De redenen om als organisatie flexibel te gaan werken, zijn talloos. Maatschappelijk gezien is het goed: flexibele werktijden betekent minder files, wat de hele samenleving vooruithelpt. Als organisatie heb je minder vierkante meters nodig en dat levert een mooie besparing op. En dan zijn de hogere medewerkerproductiviteit en het lagere verzuim ook nog eens goed voor de portemonnee.

Maar voor alles gaat het om het welzijn van medewerkers, vindt VodafoneZiggo. En laat flexibel werken nou júist bijdragen aan een betere work-life-balance: minder in de file staan betekent namelijk ook veiliger reizen. Je eigen tijd kunnen indelen, betekent minder stress. Hiermee zet je als moderne werkgever je werknemers in hun kracht. Zij bepalen zelf wat voor hen de beste manier is om hun werk in te richten. Deze autonome en verantwoordelijke werknemers halen zo meer voldoening uit hun werk.

Resultaat in plaats van aanwezigheid

Kies je er inderdaad voor flexibel werken in te voeren, dan is het belangrijk dat de vorm past bij de kernwaarden van je organisatie en het type mens dat bij jou werkzaam is. Ga daarbij uit van vijf basisprincipes: Vrijheid, Verantwoordelijkheid, Vertrouwen, Visie en Verbinding.

Lees ook op Business Insider

  • Vrijheid: de focus verschuift van aanwezigheid naar resultaat. Geef je medewerkers de vrijheid zelf in te vullen hoe, waar en wanneer ze werken.
  • Verantwoordelijkheid: zelfsturing en eigenaarschap staan centraal. Ondersteun je medewerkers en fungeer als leidinggevende voornamelijk als coach die luistert naar hun wensen.
  • Vertrouwen: vertrouw erop dat je medewerkers, waar zij ook werken, hun taken daadwerkelijk uitvoeren. Richt je op het eindresultaat, in plaats van binnen welke uren iemand zijn taken doet.
  • Visie: leg medewerkers uit waarom je flexibel werken invoert, wat dit voor de organisatie en de henzelf betekent en hoe dit er in de toekomst zal uitzien.

De vijfde V: verbinding!

Extra belangrijk bij flexibel werken is de vijfde V: verbinding. Omdat medewerkers minder vaak op kantoor zijn en dus minder fysieke ontmoetingen hebben, bestaat de kans dat zij zich in zekere mate van de organisatie verwijderd voelen. Creëer daarom nieuwe tradities, zoals brainstormsessies of borrels, maar zorg ook voor de juiste faciliteiten zodat collega’s op afstand realtime met elkaar kunnen samenwerken. Denk aan Skype for Business waarmee je kunt chatten, bellen, vergaderen op afstand via videobellen, realtime documenten en presentaties kunt delen en zien wie van je collega’s wel en niet beschikbaar zijn.

En omdat de meest vruchtbare gesprekken toch plaatsvinden in en rond de koffieautomaat – en daar bovendien de grootste binding tussen collega’s ontstaat – is het zinvol een vaste dag af te spreken waarop alle werknemers aanwezig zijn.

De Digital Workplace

Flexibel werken ondersteunt dus de werknemer, werkgever en maatschappij, de Digital Workplace op haar beurt ondersteunt flexibel werken. Ze biedt werknemers alle technologieën die zij nodig hebben om hun werk overal en op elk moment te kunnen doen. Van bedrijfsapplicaties en vaste en mobiele telefonie tot en met de hardware waarop ze werken en connectiviteit.

De Digital Workplace gaat ervan uit dat werknemers op die plek werken waar zij voor de organisatie de meeste waarde toevoegen, verbetert hun work-life-balance en creëert een omgeving waarin innovatie wordt gestimuleerd.

Flexibel werken is de toekomst

Omdat flexibel werken werkgevers, werknemers en samenleving zo veel voordelen biedt, ontwikkelde Vodafone al een groot aantal oplossingen voor de Digital Workplace, zoals Skype for Business, OneMobile en Office 365.

Recent voegde ze daar nog een hulpmiddel aan toe dat organisaties inzicht geeft in de potentiële besparingen van flexibel werken, de Flexibel Werken-tool. Het doel van deze tool is om organisaties te stimuleren en inspireren na te denken over alle mogelijkheden van flexibel werken voor werkgevers, medewerkers én maatschappij.

Ontdek nu wat Flexibel Werken voor jouw organisatie kan betekenen.