Vandaag gaat in de Amerikaanse Senaat het afzettingsproces tegen president Donald Trump officieel van start. Het proces werd opgestart na de officiële impeachment van de president in december vorig jaar.

Om 19:00 uur Nederlandse tijd begint de zitting met het presenteren van de richtlijnen door de Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell.

Na het behandelen van de richtlijnen, over zaken als het horen van getuigen en de maximale tijdsduur van ieder onderdeel, starten de aanklagers met hun openingsverklaring. Of die dinsdag al plaatsvindt, hangt af van de duur van het debat over de regels. Het verdedigingsteam van Trump houdt de openingsverklaring na de aanklagers.

Dat team zou al hebben geëist dat de president onmiddellijk wordt vrijgesproken door de Senaat.

De aanklagers zijn zeven Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden geleid door Adam Schiff, de voorzitter van de inlichtingencommissie. Hij leidde het onderzoek naar Trump in het Huis. De advocaten van de president worden geleid door de juridisch adviseur van het Witte Huis Pat Cipollone.

De zitting duurt waarschijnlijk tot ongeveer 23.00 uur Nederlandse tijd.

Trump is door het Huis van Afgevaardigden aangeklaagd wegens machtsmisbruik voor zijn eigen politieke gewin en voor het tegenwerken van het onderzoek daarnaar.

Lees ook op Business Insider

Lees meer over Donald J. Trump: