Het College van Beroep voor het bedrijfsleven herroept drie zware boetes die eerder door de Nederlandse Mededingingsautoriteit waren opgelegd aan energieleverancier Greenchoice en twee voormalig leidinggevenden van dat bedrijf.

Dat maakte het college donderdag bekend.

Greenchoice kreeg in 2011 een boete van ruim 7,2 miljoen euro. Die is later door een rechter verlaagd tot 6,1 miljoen euro. De leidinggevenden moesten elk 404.000 euro aan boetes betalen.

De toezichthouder had de boetes opgelegd voor het jarenlang te laat of geen eindafrekeningen sturen aan consumenten die hun leveringsovereenkomst hadden beëindigd en nog geld tegoed hadden van Greenchoice. Uit onderzoek van de NMa bleek dat een bedrag van 9,3 miljoen euro niet aan vertrokken klanten was terugbetaald. Dit gebeurde pas na ingrijpen.

Mededingingsautoriteit teruggefloten in zaak Greenchoice

Maar het CBb oordeelt nu dat de NMa niet de bevoegdheid had om hiervoor boetes uit te delen. Basis van de boetes was dat Greenchoice eigen contractvoorwaarden met klanten niet had nageleefd. Maar volgens het CBb mocht de toezichthouder hier wettelijk alleen beboeten wanneer de contractvoorwaarden niet redelijk zouden zijn. En dat is hier niet aan de orde.

Tegen het besluit is geen beroep meer mogelijk. ACM laat weten het oordeel te betreuren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl