Pro-Russische actievoerders bestormden zondag gebouwen van de regionale overheid in Oost-Oekraïne. Pakt Poetin na de Krim nu ook het oosten van het land?

Het wemelde van de Russische vlaggen in de Oost-Oekraïense steden Donetsk, Loegansk en Charkov zondag.

Pro-Russische betogers bestormden drie gebouwen van de regionale overheid. Ze hingen de driekleur van hun grote oosterbuur op en gooiden ruiten in, zie ook het onderstaande item van de NOS.

De betogers willen op 11 mei een referendum over aansluiting bij Rusland, zoals vorige maand op de Krim heeft plaatsgevonden, en riepen de onafhankelijke ‘Volksrepubliek Donetsk’ uit. De bezetters zouden maandag Rusland om militaire hulp hebben gevraagd, meldt Radio Free Europe.

'Poetin heeft de boel opgehitst'

De nieuwe Oekraïense regering denkt dat de oud-Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en de Russische president Vladimir Poetin de actievoerders opgehitst hebben om de gebouwen te bestormen.

"Poetin en Janoekovitsj hebben opgeroepen tot en betaald voor de nieuwste golf van separatistische wanorde in het oosten van het land. Er zijn niet heel veel mensen op de been, maar ze zijn wel agressie", meldde Aresen Avakov, minister van Binnenlandse Zaken, via Facebook.

Donetsk is de thuisstad van de afgezette pro-Russische Janoekovitsj.

'Tweede fase is aangebroken'

De Oekraïense interim-president Oleksander Toertsjinov deed er maandag nog een schepje bovenop. De acties van de afscheidingsbeweging in het oosten van Oekraïne vormen de tweede fase van de Russische speciale operaties tegen Oekraïne, verklaarde hij.

Het Russische doel is om Oekraïne te destabiliseren, het leiderschap omver te werpen, de presidentsverkiezingen te ondermijnen en ons land uiteen te scheuren, aldus Toertsjinov. Hij waarschuwde separatisten die de wapens opnemen dat er keihard tegen ze zal worden opgetreden.

Oosten van Oekraïne rijk aan grondstoffen

Poetin lijkt alles op alles zetten om te voorkomen dat het nieuwe Oekraïne zonder Janoekovitsj radicaler kiest voor toenadering tot Europa, waarbij een tweedeling van het land vanuit Russisch perspectief te prefereren valt. In het oosten van het land wonen, net als op de Krim, relatief veel Oekraïners met Russisch als moedertaal.

Ook is Oost-Oekraïne interessant vanwege de grondstoffen. Het westen van het land is gericht op landbouw; Oekraïne steunt vooral op de metaal- en chemische industrie in het oosten, waar kolen en ijzererts worden gewonnen.

Tienduizenden militairen langs de grens

Rusland heeft ondertussen tienduizenden militairen samengetrokken langs de grens met Oekraïne, waarschuwde de Amerikaanse ambassadeur bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Daniel Baer riep Moskou op de situatie te de-escaleren.

"We hebben sterke bewijzen dat er tienduizenden militairen bij de grens staan en niet in hun normale posities in vredestijd zitten'', aldus de diplomaat. Hij wil dat Rusland waarnemers toelaat die troepenbewegingen in de gaten houden om zo de situatie te kalmeren.

Bron: Z24/ANP

Lees ook

EU-sancties tegen Rusland? Niemand wil pijn lijden

Jeroen de Boer: Poetin en de Europese Energiewende

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl