Private lease wordt steeds populairder. Er rijden inmiddels 200.000 private lease-auto’s rond in Nederland.

Dat is deels te danken aan de lage prijs waarmee aanbieders de markt probeerden te bestormen.

Maar de marges waren erg klein, dus volgt nu een prijscorrectie. Private lease-auto’s waren in het eerste kwartaal van 2020 4,7 procent duurder dan in het laatste kwartaal van 2019.

In de afgelopen maanden zijn private lease-auto’s flink duurder geworden. Dat blijkt uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek die marktonderzoeker Aumacon op een rij zette.

In het eerste kwartaal van dit jaar waren private lease-auto’s 4,7 procent duurder dan in het laatste kwartaal van 2019. Aumacon verklaart die grote stijging doordat private lease-auto’s bij de introductie tegen lage prijzen in de markt werden gezet.

“Dat leek toen een goed middel om snel marktaandeel te winnen”, zegt Aumacon-directeur Clem Dickmann tegen Business Insider. “Tot dan toe waren er alleen lease-auto’s voor de zakelijke markt, dus aanbieders gingen met prijsmiddelen deze opkomende markt te lijf.”

Dat werkte goed, de markt groeide in de eerste jaren enorm hard. In 2013 reden er nog maar 8.500 private lease-auto’s rond in Nederland, inmiddels zijn dat er 200.000.

Lees ook op Business Insider

Maar door die stijging liepen aanbieders van de auto’s ook tegen een probleem aan, denkt Dickmann: de marge was wel erg klein. “Dat proberen ze nu te repareren, vandaar dat de prijzen stijgen.”

Of de prijzen nog verder omhooggaan? Dat is moeilijk te zeggen. “Het is een markt met veel concurrentie”, zegt Dickmann. “Ik vermoed dat de prijsverhogende reeks nog niet achter de rug is en dat er nog wat opwaartse druk is.”

Sterke prijsfluctuaties

Uit een analyse van Business Insider bleek eerder dat de prijzen van private lease-auto’s sterk fluctueren. Aanbieders van private lease-auto’s passen namelijk hun prijzen regelmatig aan.

Daardoor kan het gebeuren dat je een contract afsluit, maar precies datzelfde contract een maand later een paar tientjes per maand goedkoper blijkt te zijn. Een paar tientjes lijkt een klein verschil, maar over een contractperiode van vier jaar scheelt een prijsverschil van 30 euro je bijna 1.500 euro.

Lees meer over private lease: