Het is weer de derde dinsdag van september. Tijd voor Prinsjesdag! Vandaag staat niet alleen in het teken van een ritje met een rijtuig, een hoedjesparade en een balkonscène. Het is in de eerste plaats de jaarlijkse dag waarop het staatshoofd in de troonrede de regeringsplannen voor het volgend jaar ontvouwt. Tevens wordt de Rijksbegroting gepresenteerd met de Miljoenennota, de toelichting op het financiële plaatje. Het is de laatste Prinsjesdag voor het kabinet Rutte II, want volgend jaar zijn er verkiezingen.

Koning Willem-Alexander spreekt iets na 13.00 uur de troonrede uit in de Ridderzaal. Hij wordt vergezeld door koningin Máxima. Om 15.00 uur is het dan de beurt aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën om in de Tweede Kamer de begroting aan te bieden.

Volg Prinsjesdag 2016 live op Business Insider.


12.18 uur: De hoedjesparade is begonnen

11.14 uur: Dijsselbloem is er klaar voor

dijsselbloem

10.13 uur: kabinet Rutte krijgt 5,2

Voorafgaand aan de vierde Prinsjesdag van het tweede kabinet Rutte zijn Nederlanders nog niet erg optimistisch over de Nederlandse economie en de impact daarvan op hun eigen portemonnee. Dat blijkt uit het jaarlijkse Prinsjesdagonderzoek van de NOS, uitgevoerd door Ipsos.

Hoewel in vergelijking met vorig jaar minder Nederlanders hebben bezuinigd, is het dit jaar voor meer mensen moeilijk rondkomen. Vorig jaar kon 56 procent goed rondkomen; dit jaar is dat gezakt naar 50 procent. Bovendien merkt een meerderheid van de Nederlanders niets van een aantrekkende economie.

Het rapportcijfer voor het kabinet blijft in de eerste drie kwartalen van 2016 stabiel. Het kan op dit moment rekenen op een onvoldoende: een 5,2. (ANP)

9.21 uur: Binnenhof stroomt vol

De eerste belangstellenden verzamelen zich op het Binnenhof om een glimp op te vangen van het koningspaar.

Prinsjesdag: Binnenhof stroomt vol
Prinsjesdag: Binnenhof stroomt vol

8.33 uur: Geen tas op rugzak mee

Duizenden mensen hebben een kaartje gekocht voor de tribunes aan het Lange Voorhout om te kijken naar de Glazen Koets. De gemeente Den Haag vraagt iedereen om met het openbaar vervoer naar de stad te komen. Veel straten zijn afgesloten vanwege festiviteiten rond Prinsjesdag.

De gemeente adviseert bezoekers daarnaast om geen grote tassen of rugzakken mee te nemen. "Wie een rugzak meeneemt, kan er langer over doen om langs controles te komen. Neem liever een plastic of linnen tasje mee. Het zou zonde zijn als u door meerdere controles van uw rugzak net het passeren van de Glazen Koets mist", aldus de gemeente. (ANP)

7.59 uur: Minister: spot op vaklui achter coulissen

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs en Cultuur wil deze Prinsjesdag aandacht vragen voor de vakmensen achter de schermen van theatervoorstellingen, diegenen die niet in de schijnwerpers staan, maar zonder wie er van een voorstelling weinig terecht zou komen. Ze doet dat door naar de troonrede te gaan luisteren in een creatie van Robby Duiveman, directeur Kostuum, Kap en Grime van Nationale Opera & Ballet.

Het geheel is gemaakt door studenten van de Meesteropleiding Coupeur, onder leiding van de specialisten op de Kostuumafdeling van Nationale Opera & Ballet.

"We hebben fantastische vakmensen in ons land, die vaak verborgen in de coulissen staan. Met dit tenue zet ik vandaag die vaktalenten in de spotlights", aldus de bewindsvrouw.

Duiveman gebruikte in de creatie voor de minister de labels waarop altijd staat voor wie een kostuum is. Bussemaker heeft verder een halssieraad met dansende en zingende figuurtjes.

7.44 uur: Eerste Oranjefans langs de route

De eerste fanatieke Oranjefans zijn dinsdagochtend al vroeg langs de route van de Glazen Koets gespot. Zo staan er al belangstellenden bij Paleis Noordeinde. Een vroege vogel is er voor de 35e keer bij om straks niets van de balkonscène te hoeven missen. Het plein voor het paleis is speciaal nog een keer schoongeveegd door de reinigingsdienst van de gemeente. (ANP)

Vroege oranjefans Oscar Meijer uit Amersfoort en Els Moraal uit Haarlem wachten op Prinsjesdag bij paleis Noordeinde.

7.01 uur: Geen Gouden Koets vandaag

Koning en koningin maken vandaag de rit door de Haagse binnenstad met de Glazen Koets in plaats van de beroemde Gouden Koets. Die ondergaat de komende jaren namelijk een renovatie die 1,2 miljoen euro kost.

De restauratie van de Gouden Koets gaat meerdere jaren duren. Het rijtuig wordt uit elkaar gehaald en de komende jaren op verschillende plaatsen gerestaureerd. Onder meer worden de draagriemen vervangen, de houten wielen gekrompen en textiel vervangen.

De Gouden en Glazen Koets zijn formeel gelijkwaardige staatsieberlines. De Glazen Koets is de trots van de Koninklijke Stallen. Het is het oudste rijtuig in de collectie, in 1826 gemaakt voor koning Willem I en vanaf 1840 in gebruik op Prinsjesdag.

De koets is opvallend groot en heeft een donkerblauwe kast, die is afgezet met een vergulde lijst van laurier- en eikenbladeren. De kwetsbare ornamentenrand onder de ramen wordt beschermd door glas, vandaar de naam.

Koningin Wilhelmina kreeg de Gouden Koets bij haar inhuldiging in 1898 en gebruikte die altijd op Prinsjesdag. De Glazen Koets werd sindsdien nog wel van stal gehaald bij officiële gelegenheden. Zo was het rijtuig te zien bij het huwelijk van prinses Juliana met prins Bernhard en toen prinses Beatrix met prins Claus trouwde.

Het gebruik van zowel de Gouden als de Glazen Koets is omgeven met protocollaire regels. Alleen een koning of koninklijke prins mag in een koets met rondom glas zitten. Als de koning er zelf in plaatsneemt, worden acht paarden ingespannen, in alle andere gevallen 'maar' zes. Nodig is dat niet; bij oefenritten volstaan twee paarden. Naast de koets lopen vier lakeien, die het portier openen en sluiten en een trapje uitklappen.

De Glazen Koets (zie foto hieronder) wordt vaak verward met het rijtuig dat prins Constantijn en prinses Laurentien gebruiken, maar dat is een eenvoudiger gala-glasberline. (ANP)

glazen koets