Het jaar 2014 is het jaar dat ook mensen met een bestaande hypotheek  worden geconfronteerd met de aanpak van de hypotheekrenteaftrek. Maar er gebeurt meer. Z24 zet de maatregelen rond kopen en huren op een rijtje.

Wat er verandert: koopwoningen

Begin met afbouw aftrek hypotheekrente

In 2014 is het dan zover: de hypotheekrenteaftrek gaat echt beperkt worden, ook voor bestaande gevallen. Die waren tot nu toe buiten schot gebleven.

Het maximale tarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken, gaat straks jaarlijks met 0,5 procentpunt omlaag. Vooral huiseigenaren met een hoog inkomen én een hoge schuld zullen hier wat van gaan merken.

De opbrengst van de aftrek wordt overigens gebruikt om de derde schijf van de inkomstenbelasting te ‘verlengen’. Dat houdt in dat voor een groter deel van je inkomen het op één na hoogste belastingtarief geldt in plaats van het toptarief. Dit laatste heeft tot gevolg dat mensen die wel veel verdienen maar een lage hypotheek hebben er wat dit betreft op vooruit gaan.

Minder lenen voor aankoop woning

Het wordt moeilijker om de aankoop van je huis helemaal te financieren met een lening. Vanaf 1 januari mag je maximaal 104 procent van de waarde van een koopwoning lenen. Dat was 105 procent. Aangezien bij de aankoop van een woning ook nog bijkomende kosten komen kijken zoals notariskosten en de overdrachtsbelasting  van 2 procent, wordt het kopen van een huis zonder dat je iets aan eigen geld hebt in te brengen lastig in 2014.

Tot een ton schenken voor aflossen hypotheek

Iedereen, ongeacht de familieband, mag volgend jaar eenmalig 100.000 euro belastingvrij schenken aan iemand die dit geld gebruikt voor het aflossen van de hypotheek op de eigen woning.

Tot nu toe gold de regel dat ouders eenmalig 51 duizend euro belastingvrij mochten schenken. Het kabinet heeft het bedrag dus niet alleen verdubbeld, maar ook de beperking dat het om ouders moest gaan, opgeheven.

Restschuld mee te financieren in NHG hypotheek

Bij hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie wordt het voor huiseigenaren onder strikte voorwaarden mogelijk om restschulden mee te financieren. Dat betekent dat verhuizen voor mensen die 'onder water zitten' (hypotheekschuld is hoger dan de waarde van de woning) gemakkelijker wordt.

Verbouwen tot maart goedkoper vanwege btw en extra pot voor energiebesparing

Tot en met maart 2014 kunnen huiseigenaren nog profiteren van het lagere btw-tarief voor verbouwingen en onderhoud aan woningen.

Voor huiseigenaren komt het kabinet daarnaast met een fonds dat met gunstige leningen investeringen in energiebesparing wil stimuleren. Hiervoor stelt het kabinet in 2013 50 miljoen euro en 2014 135 miljoen euro beschikbaar. Het kabinet wil wel dat private partijen ook geld in dit fonds gaan steken. Het is idee is dat het fonds straks bijna driekwart miljard euro in kas heeft om de leningen te verstrekken. Deze herfst kunnen huiseigenaren al een lening aanvragen.

Belastingvrij aflossen hypotheek met kapitaalsverzekering van de baan

Een opvallende maatregel die ontbreekt, maar die wel eerder was 'gelekt', was het plan om huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek toe te staan hun hypotheek deels af te lossen met het geld dat ze ophadden gebouwd met een kapitaalverzekering.

Wat er verandert: huurwoningen

Hogere huren

De huren gaan voor huurders met een hoger inkomen fors omhoog. Verhuurder mogen de huren harder laten stijgen dan de inflatie in 2014. Deze maatregel neemt het kabinet om scheefwonen tegen te gaan.

Groter aanbod particuliere huurwoningen

Om iets te doen aan het in Nederland zeer beperkte aanbod aan huurwoningen in de particuliere sector, gaat het kabinet het aantrekkelijk maken voor eigenaren van kantoorgebouwen om deze om te bouwen tot woonruimte. Zo worden ondernemers die kantoorruimte ombouwen tot woonruimte vrijgesteld van de zogenaamde btw-integratieheffing.

Bouwen corporaties of eigenaren van kantoorpanden oude kantoren om in woonruimte, dan hoeven ze geen verhuurdersheffing te betalen. Die omstreden heffing, die geldt voor verhuurders van sociale huurwoningen, komt er toch ondanks verzet van de corporaties.

Lees ook

Huizenbubbel in beeld: zo steeg en daalde de huizenprijs per provincie

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl