• De Britse prins Philip is vrijdagochtend overleden op 99-jarige leeftijd, meldt Buckingham Palace.
  • De hertog van Edinburgh was 73 jaar getrouwd met koningin Elizabeth II.
  • De prins gold als een hork, maar genoot ondanks het respect van de Britten.

De Britse prins Philip is vrijdagochtend op 99-jarige leeftijd overleden, meldt Buckingham Palace. De hertog van Edinburgh was 73 jaar getrouwd met koningin Elizabeth II.

“Met diepe droefheid kondigt Hare Majesteit de Koningin de dood aan van haar geliefde echtgenoot Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Philip, Hertog van Edinburgh aan”, staat in een verklaring van Buckingham Palace.

“Zijne Koninklijke Hoogheid is vanmorgen vredig overleden in Winsor Castle.”

Bron: royal.uk
Bron: royal.uk

De koninklijke familie zei verder samen met mensen over de hele wereld te rouwen om dit verlies. Verdere aankondiging in verband met het overlijden van de prins zullen te zijner tijd worden gedaan.

De vlaggen bij Buckingham Palace werden kort na de bekendmaking van het overlijden halfstok gehangen. Het paleis in Londen is de officiële residentie van het koninklijk echtpaar, dat het afgelopen jaar vanwege de coronapandemie verbleef op Windsor Castle.

De prins kampte de afgelopen jaren met gezondheidsproblemen. Hij werd in februari nog opgenomen in het ziekenhuis met een infectie en voor een behandeling aan een bestaande hartaandoening. Hij was onwel geworden en zijn arts stuurde hem ter observatie naar het hospitaal King Edward VII. Na een maand mocht hij naar huis.

Een leven gewijd aan koningshuis

Prins Philip trouwde in 1947 met toenmalig kroonprinses Elizabeth. Het koppel kreeg samen vier kinderen: Charles, Anne, Andrew en Edward. De prins wijdde zijn leven aan het koningshuis totdat hij in 2017 op 96-jarige leeftijd 'met pensioen' ging. Hij stopte toen met de publieke optredens en verplichtingen.

In het Verenigd Koninkrijk werd de prins enorm gewaardeerd om zijn toewijding aan de publieke zaak. Ook was hij door dik en dun steunpilaar voor zijn vrouw.

Maar hij stond ook bekend als een hork, die mensen met ondoordachte uitspraken diep kon kwetsen en zijn eigen familie rondcommandeerde.

De hertog van Edinburgh zag zichzelf meer als een pragmatisch mens en voelde zich onbegrepen. "Omdat ik de zaken niet zie zoals een romanticus, ben ik ongevoelig", klaagde hij eens in een interview.

'Bruusk, onbehouwen en ongeliefd'

Hoewel Philip gold als bruusk, onbehouwen en ongeliefd, genoot hij toch het respect van de Britten. Het deed hem tot op het laatst pijn dat dit respect zich niet uitstrekte naar zijn oudste zoon, prins Charles, die ook volgens Philip het staatsmanschap mist om de volgende koning te worden.

Philip werd op 10 juni 1921 geboren, volgens de overlevering op een tafel in de dinerzaal op het Griekse eiland Corfu. Hij was prins van Griekenland en Denemarken, maar had ook familiebanden met het Britse koningshuis.

Zijn ouders gingen al vroeg in het leven van Philip in ballingschap. Na negen jaar scheidden zij, vanwege de gokverslaving van zijn vader. Zijn moeder raakte daardoor zo van slag, dat ze moest worden opgenomen in een gesticht. Philip bracht daardoor zijn jeugd door op kostscholen in Groot-Brittannië.

Zijn leven kreeg een andere wending toen zijn neef lord Louis Mountbatten ('oom Dickie') hem onder zijn hoede nam. Mountbatten stelde de 18-jarige cadet Philip bij de marine voor aan de vijf jaar jongere Elizabeth, die op slag verliefd op hem werd.

Het stel trouwde in 1947. Een jaar later werd prins Charles geboren, in 1949 gevolgd door Anne. De geboorte van Andrew volgde in 1960 en die van Edward in 1964.

Elizabeth hoorde in 1952 dat ze koningin van het Verenigd Koninkrijk was geworden. Philip zou gekeken hebben alsof de halve wereld op hem was gevallen. Hij moest zijn carrière bij de marine opgeven en vocht voor zijn eigen identiteit binnen het koningshuis.

Lees meer over het Britse koningshuis: