• Prins Ernst August van Hannover heeft zijn zoon, die precies dezelfde naam draagt, aangeklaagd voor het verkopen van Slot Marienburg.
  • Het kasteel werd voor 1 euro verkocht aan de Duitse overheid, die beloofd heeft 13,6 miljoen euro te investeren in de renovatie.
  • Ernst August jr. had het kasteel en het omringende landgoed Calenburg tussen 2004 en 2007 vervroegd geërfd.

Prins Ernst August van Hannover klaagt zijn zoon met exact dezelfde naam aan, omdat hij een kasteel dat hij heeft geërfd voor 1 euro heeft verkocht aan de Duitse overheid. 

Vader en zoon ruziën over Slot Marienburg en het omringende landgoed Calenburg, die in vervallen staat verkeren en voor 27 miljoen euro gerenoveerd moeten worden.

Dat betekent dat het onderhoud van het 135 kamers tellende Gotische kasteel in Nedersaksen een financiële last is voor het huis van Hannover.

Ernst August sr. is ongelukkig met de “enorme ondankbaarheid” van zijn zoon en is eind vorig jaar begonnen met de juridische strijd om de bezittingen terug te krijgen. Hij heeft een Berlijns advocatenkantoor in de arm genomen en een zaak ingediend bij de regionale rechtbank in Hannover. 

Volgens een onlangs ingediend rechtbankdocument heeft de 66 jaar oude prins zijn 37-jarige zoon tussen 2004 en 2007 in totaal drie eigendommen gegeven “als vervroegde erfenis”.

In het rechtbankdocument wordt Ernst August jr. ervan beschuldigd dat hij “achter de rug van zijn vader om” de controle heeft gekregen over het bezit en dat zijn beslissing om het kasteel voor de symbolische prijs van 1 euro te verkopen aan de Duitse autoriteiten de rechten, wettelijke aanspraken en belangen van Ernst August sr. “ernstig hebben geschaad”.

Prins Ernst August sr. beschuldigt zijn zoon er ook van zich werken en antiek te hebben toegeëigend van de Herzog August-bibliotheek in Wolfenbüttel en van het historisch museum van Hannover. De kunstwerken, waaronder schilderijen, historische rijtuigen en beelden, zijn inmiddels geschonken aan het Landesmuseum Hannover. 

De prinsen van Hannover zijn verre verwanten van de Engelse koningin Elizabeth.

Prins Ernst August jr. wil dat het Duitse publiek kan genieten van de bezittingen. Door de verkoop is volgens hem gegarandeerd dat het jaarlijks zo’n 200.000 bezoekers ontvangende kasteel toegankelijk blijft voor het publiek. Alle argumenten in de rechtszaak zijn in het verleden al “ongeldig verklaard” buiten de rechtbank, zei hij vorige week tegen het Duitse persbureau DPA

Het Duitse federale parlement, de Bundestag, heeft beloofd 13,6 miljoen euro te stoppen in de renovatie van het monument. De jonge prins is daar blij mee: “Er staat niks in de weg om Marienburg op lange termijn te behouden en voor iedereen toegankelijk te houden als centraal cultureel monument van Nedersaksen.”

Het is nog niet bekend wanneer de hoorzittingen in de zaak plaats zullen vinden. 

LEES OOK: Hoe een Britse vastgoedmiljonair de strijd met de Franse bureaucratie verloor en zijn illegale kasteeltje van ruim €53 miljoen definitief moet afbreken