De Amerikaanse popartiest Prince werd enkele dagen voor zijn dood behandeld voor een overdosis.

Dat meldt de Amerikaanse website TMZ op basis van meerdere bronnen.

Op 15 april maakte het privévliegtuig van Prince een tussenlanding in Illinois wegens een medische noodsituatie. De zanger werd toen naar een ziekenhuis vervoerd. Daar zou hij zijn behandeld voor een ernstige griep.

Volgens TMZ zou Prince echter in het ziekenhuis een injectie hebben gekregen die normaal wordt gebruikt om de effecten van drugs te verzachten.

Prince werd geadviseerd om 24 uur in het ziekenhuis te blijven. Toen er echter geen privékamer beschikbaar bleek, vertrok de artiest na drie uur met zijn gevolg en vloog verder naar zijn landgoed Paisley Park in Minnesota. Daar werd donderdag het levenloze lichaam van de popster aangetroffen in een lift.

Wereldhits

Prince, ook bekend als His Royal Badness, TAFKAP (the artist formerly known as Prince) en onder diverse andere bijnamen, had grote hits met nummers als When Doves Cry, Let's Go Crazy, Controversy, Purple Rain en 1999. Hij schreef midden jaren tachtig Nothing Compares 2 U, dat een nummer 1-hit werd in de uitvoering van de Ierse singer-songwriter Sinead O'Connor. Het album Purple Rain wordt algemeen beschouwd als een van de gedenkwaardigste albums aller tijden.

De op 7 juni 1958 geboren Prince gold al sinds zijn debuut met het album 'For You' (1978) als een muzikaal wonderkind. Op negentienjarige leeftijd was de multi-instrumentalist de jongste artiest die voor het platenlabel Warner volledig in eigen regie een album maakte.

De lijst van artiesten met wie Prince in de afgelopen tientallen jaren heeft samengewerkt, is vrijwel eindeloos. Van George Clinton, Madonna en Chaka Khan tot Patti LaBelle, Sheena Easton en de Nederlandse saxofoniste Candy Dulfer.

Geschokte reacties

Vanuit de hele wereld zijn geschokte reacties gekomen op het overlijden van de superster. "Hij veranderde de wereld!! Een echte visionair. Wat een verlies. Ik ben er kapot van'', liet de Amerikaanse zangeres Madonna (57) via Instagram weten.

"Bedankt dat je ons zoveel hebt gegeven'' schrijft zangeres Katy Perry op Twitter. "De wereld heeft veel van zijn magie verloren.''

"Ik mis mijn broer'', treurde de zwarte regisseur Spike Lee over de zanger. "Prince was een grappige kat. Groot gevoel voor humor.''

Prince is "veel te vroeg'' gegaan, twitterde de Amerikaanse rapper MC Hammer. "Ik hield van die man. Zijn dood is niet gemakkelijk te begrijpen.''

Ook Chelsea Clinton, de dochter van Bill en Hillary Clinton, gaf uiting aan haar verdriet. "Bedankt Prince. Al mijn gedachten en gebeden zijn met al degenen die u liefgehad hebben."

Straatfeest

De Amerikaanse regisseur Spike Lee heeft het overlijden van Prince donderdagavond herdacht met een spontaan straatfeest in New York. "We zijn allemaal verbijsterd door zijn plotselinge dood, maar hij is hier bij ons in spirituele vorm'', zei Lee tegen tv-zender CNN. "We houden van hem.''

De filmmaker, bekend geworden door 'Malcolm X', droeg tijdens de herdenkingsparty in Brooklyn een lila trui, verwijzend naar de hit 'Purple Rain'. Ruim vijfduizend fans kwamen na een oproep van Lee via de social media opdraven. Op internetvideo's is te zien hoe zij dansen op de muziek van Prince en meezingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl