• Prijzen in de Nederlandse industrie zijn in december 2022 met ruim 14 procent gestegen, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.
  • Hiermee is nog steeds sprake van forse prijsstijgingen, maar het gaat wel minder hard dan in eerdere maanden.
  • De afvlakking van prijsstijgingen in de industrie wordt sterk beïnvloed door lagere olieprijzen in de tweede helft van vorig jaar.
  • Lees ook: 2 factoren kunnen ervoor zorgen dat olieprijzen in 2023 met meer dan 20% stijgen

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in december ruim 14 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Hoewel de prijsstijging voor de zesde maand op rij is afgevlakt, blijft de toename van de afzetprijzen met 14,2 procent “ongekend groot”, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In november waren de prijzen nog dik 17 procent hoger dan een jaar eerder.

De grote prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport. De oorlog in Oekraïne zorgt volgens het statistiekbureau voor extra druk op de prijzen. En die prijsdruk komt bovenop de prijsstijgingen die eerder ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

In vrijwel alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in december hoger dan een jaar eerder. Vooral in de aardolie-industrie en de chemie is het prijsniveau flink omhooggegaan. In de eerstgenoemde branche lag het prijsniveau 27,1 procent hoger dan een jaar terug en in de chemie stegen de prijzen met ruim 10 procent.

Dat komt omdat de afzetprijzen van de industrie nauw samenhangen met de olieprijzen, die flink zijn gestegen. Zo kostte een vat ruwe Brent-olie in december zo'n 77 euro. Dat was bijna 17 procent meer dan een jaar eerder.

LEES OOK: Consument fractie minder somber, maar bereidheid tot grote aankopen blijft zeer laag