• De recente prijsstijging van altcoins lijkt onhoudbaar en doet denken aan de cryptocrash in mei, aldus Nikolaos Panigirtzoglou, crypto-expert bij JPMorgan.
  • Panigirtzoglou vraagt zich af of de waardestijgingen van munten zoals de ada van Cardano wel gerechtvaardigd zijn.
  • De rally wordt gestuwd door beleggers die hopen dat de altcoins op grote schaal gebruikt zullen worden voor DeFi en NFT’s.

De recente prijsstijging van altcoins lijkt onhoudbaar en zou kunnen leiden tot een cryptocrash gelijk aan die van mei, aldus Nikolaos Panigirtzoglou, crypto-expert bij JPMorgan.

De ada van Cardano, de binance coin, solana en andere crypto’s zijn de afgelopen weken sterk in prijs gestegen, nadat er opwinding is ontstaan over hun potentiële gebruik in decentralised finance (DeFi) en non-fungible tokens (NFT’s).

De meeste grote altcoins staan nog altijd flink hoger, ondanks de harde klappen die de cryptomarkt vorige week te verwerken kreeg.

Lees ook: Cryptomunt solana onttrekt zich aan de flashcrash van deze week en boekt een plus van 80% in een week tijd

Maar de prijsstijgingen lijken onhoudbaar, omdat ze grotendeels worden gedreven door onrealistische verwachtingen over de munten, aldus Panigirtzoglou.

“Is de hype voor cardano, binance, solana en andere alternatieven voor ethereum gerechtvaardigd?”, vroeg de crypto-expert tegenover Insider. “Zal er genoeg cryptoverkeer in deze netwerken zijn om dit soort waarderingen te verdedigen?”

‘De huidige fase gaat vooraf aan een scherpe daling’

Het lijkt erop dat de cryptomarkt zich in een zogehetenmelt-up fase bevindt, zei hij, waarin beleggers haastig in munten stappen die stijgen in een poging een deel van de winsten te pakken. Panigirtzoglou merkte op dat een dergelijke fase vaak voorafgaat aan een scherpe daling.

“Ik denk dat we een herhaling kunnen krijgen van mei”, zei de strateeg. In die maand crashte de cryptomarkt, inclusief bitcoin en ether, na een rally waarbij altcoins als dogecoin en xrp in prijs omhoogschoten.

Ook de laatste weken zijn altcoins flink in prijs gestegen. Solana stond eind vorige week meer dan 300 procent hoger dan een maand eerder. Voor de ada van Cardano en de xrp bedroegen de stijgingen in diezelfde periode respectievelijk 29 procent en 23 procent.  

Onrealistisch optimisme bij beleggers

De rally wordt gestuwd door beleggers die hopen dat de altcoins op grote schaal gebruikt zullen worden voor DeFi en NFT’s.

DeFi verwijst naar transacties voor bijvoorbeeld leningen of betalingen die via gedecentraliseerde digitale logboeken worden vastgelegd (blockchains), zonder dat een intermediair zoals een bank nodig is om de echtheid en betrouwbaarheid van een transactie te verifiëren.

NFT staat voor non-fungible token, oftewel niet-vervangbare token, en is gebaseerd op dezelfde technologie als de bitcoin: de blockchain. Daarmee worden unieke tokens gecreëerd die fungeren als digitale verzamelobjecten.

Lees ook: Wat je moet weten over NFT’s: digitale verzameltokens die voor miljoenen verkocht worden

Bobby Ong, de medeoprichter en CEO van cryptodataplatform CoinGecko, zei tegen Insider dat hij de opwinding “overdreven" acht.

Hij ziet het als een typische cryptocyclus: Beleggers storten zich eerst op de bitcoin. Daarna wenden ze zich tot zeer beweeglijke alternatieven op zoek naar verdere winsten. Vervolgens zorgt een crash ervoor dat beleggers uit de markt stappen en uiteindelijk weer terugkomen bij de bitcoin.

Experts zijn het oneens over mogelijke crash

Panigirtzoglou zei dat hij zelfs enkele overeenkomsten zag met de cryptocrash van 2018, die ook werd voorafgegaan door een sterkte stijging van altcoins en eindigde met een daling van 80 procent voor de bitcoin.

Desondanks acht de expert van JPMorgan het onwaarschijnlijk dat de cryptomarkt opnieuw zo hard onderuit zal gaan, omdat financiële instellingen en grote bedrijven als Tesla er inmiddels in hebben geïnvesteerd.

Lees ook: Tesla bezit nog steeds 43.200 bitcoins – 5 experts leggen uit waarom dat een groot risico is voor aandeelhouders

Er zijn ook tegengeluiden. Curtis Ting, algemeen directeur van de Europese tak van cryptobeurs Kraken, ziet de stijging van altcoins niet als een alarmsignaal. Hij zei dat een scherpe verkoopgolf van crypto’s, zoals die zich vorige week voordeed, “de markt helpt zichzelf te resetten”.

[activecampaign form=28]

Meer cryptonieuws? Check ook deze stukken eens: