Het idee dat zorg ‘gratis’ moet zijn, zit diepgeworteld bij Nederlanders. Toch zijn er steeds meer mensen die kiezen voor (gericht) preventief medisch onderzoek, merken ze bij Prescan. Zelfs als ze het zelf moeten betalen. Waarom kiezen mensen voor preventief onderzoek, zoals een bodyscan met cardiologisch, laboratorium en/of dermatologisch onderzoek of een gerichte MRI-scan?

Mensen lopen soms al langer met vage klachten of ze willen inzicht krijgen in hun eigen gezondheid. Prescan zorgt daarom dat iedereen eenvoudig toegang kan krijgen tot de kennis en expertise van medisch specialisten én state of the art apparatuur. Zo krijgen zij direct inzicht in hun eigen gezondheid. De resultaten uit een gericht preventief onderzoek, bijvoorbeeld een MRI-scan of cardiologisch onderzoek, kan geruststelling bieden. Maar, Prescan ziet ook mensen zonder klachten die zich elke twee of drie jaar preventief laten onderzoek. Of als ze jonger zijn: om de vijf of zes jaar.

Risicofactoren en ziektes opsporen

Prescan gelooft dat gezondheid te belangrijk is om pas in te grijpen als het mogelijk te laat is. Daarom richten zij zich op het opsporen van risicofactoren, zodat de klant zelf de regie kan nemen over zijn of haar gezondheid. Vaak is de uitkomst van een bodyscan dat de klant gerustgesteld naar huis gaat. Op basis van de verkregen inzichten is de klant bewust van eventuele risicofactoren en dit zet meestal aan tot een gezondere leefstijl.

Soms wordt er door radioloog drs. Cristina Dowling of door een andere medisch specialist een afwijking gevonden. Prescan heeft directe lijnen met hoog aangeschreven ziekenhuizen en klinieken in de reguliere zorg. Wanneer er een relevante bevinding wordt gedaan, verwijzen zij jou door voor de juiste zorg op de juiste plek.

Bedrijven als Prescan kregen in het verleden weleens kritiek vanuit de reguliere zorg. Als je heel goed zoekt, was het idee, dan vind je altijd wel wat. Het zou leiden tot overbodige zorg en ongerustheid van de cliënt. Inmiddels hebben steeds meer mensen hun mening bijgesteld, ziet Dowling. “Ook in de reguliere zorg is preventie steeds belangrijker. Een gezonde leefstijl is in deze tijd belangrijker dan ooit en wij dragen als Prescan graag bij aan deze bewustwording. Je gezondheid is een groot goed. Uit onderzoek blijkt dat na een bezoek aan Prescan 93 procent van de klanten daadwerkelijk is gerustgesteld en aangeeft gemotiveerder bezig te zijn met gezond leven.”

Dowling en haar collega’s, die de scans beoordelen, zijn allemaal medisch specialist en naast hun werk voor Prescan vaak ook werkzaam in een regulier ziekenhuis. “De andere radiologen en ik werken volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie en onze cardiologen en dermatologen werken weer volgens de standaarden in hun beroepsgroep.” Dowling zelf werkt nu fulltime als radioloog voor Prescan, maar werkte in het verleden in het UMC Utrecht en het OLVG in Amsterdam.

Nieuwe MRI-scanners

Prescan zet in op kwalitatief goede diagnostiek. Om zowel de reguliere zorg als haar klanten het beste te kunnen bedienen heeft Prescan geïnvesteerd in nieuwe MRI-scanners waaronder een 3Tesla MRI-scanner Vida ontwikkeld door Siemens Healthineers. Het zegt de leek waarschijnlijk weinig, maar Dowling is enthousiast. “We kunnen er kwalitatief uitstekende beelden mee maken, die vergelijkbaar zijn met die van academische ziekenhuizen.”

Lees ook op Business Insider

De nieuwe scanners hebben meer pluspunten. Dowling: “De tunnels geven meer comfort en zijn breder waardoor ze beter geschikt zijn voor mensen met claustrofobie of overwicht. Ze zijn ook voorzien van bewegings- en ademhalingssensoren, zodat de scanner dit kan corrigeren en je nóg betere scans krijgt.”

Benieuwd naar de mogelijkheden bij Prescan?

Wie zich nu wil laten onderzoeken hoeft zich in elk geval niet te laten weerhouden door de coronapandemie. “Wij zijn gewoon geopend en voldoen aan de gestelde richtlijn vanuit het RIVM,” zegt Dowling. Een bodyscan, die bestaat uit vijf gerichte MRI-onderzoeken kost 990 euro.

Dit kan aangevuld worden met bijvoorbeeld een laboratoriumonderzoek, cardiologisch en/of dermatologisch onderzoek. Dowling: “Als je gezondheid echt je grootste asset is, waarom zou je dan niet in een bodyscan investeren?”

Neem contact op met Prescan onder vermelding van “Business Insider” en zij zullen je informeren over jouw aanbod. Of kijk op de website van Prescan voor meer informatie.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Prescan.