Aegon haalt het grootste deel van zijn omzet uit de VS. Maar de resultaten van de verzekeraar staan daar aanhoudend onder druk, doordat pensioengerechtigden steeds langer leven en de uitkeringen waar ze recht op hebben blijven groeien.

Maar ook de lage rente speelt Aegon parten.

Op dat vlak kan de komst van president Donald Trump wellicht soelaas bieden, zei topman Alexander Wynaendts.  Als die zijn plannen voor enorme investeringen in de infrastructuur doorzet, zal de rente in de VS gaan stijgen, voorspelde hij.

Wel verwacht Wynaendts dat de rente in Europa nog heel lang heel laag zal blijven.

Meer winst dan verwacht

De verzekeraar maakte donderdag de resultaten over het derde kwartaal bekend. Aegon boekte een onderliggende brutowinst van 461 miljoen euro, de belangrijkste indicator. Dat was 7 procent minder dan een jaar eerder, maar bijna 30 procent meer dan analisten hadden voorspeld.

Dit kwam vooral door lager dan verwachte aanpassingen in de modellen waarmee toekomstige verlichtingen worden vastgesteld. Gecorrigeerd daarvoor vielen de inkomsten wel licht lager uit dan verwacht, aldus KBC.

De verzekeraar profiteerde van bezuinigingen en gunstige ontwikkelingen op de aandelenmarkten, terwijl de lage rente en hoge claims in de VS een rem zetten op de groei.

De nettowinst kwam uit op 358 miljoen euro, tegen een verlies van bijna dezelfde omvang een jaar eerder.

Op koers met besparingen

De verzekeraar boekte naar eigen zeggen goede vooruitgang met zijn besparingsprogramma, vooral in de Verenigde Staten. Daardoor ligt Aegon ruim op schema om het doel van 200 miljoen euro aan besparingen in 2018 te halen, zei Wynaendts.

De kapitaalbuffer van Aegon bleef min of meer stabiel ten opzichte van de voorgaande drie maanden. De zogeheten Solvency II-ratio kwam vorig kwartaal uit op 156 procent, tegen 158 procent in het tweede kwartaal.

Bij het openen van de beurs in Amsterdam steeg het aandeel Aegon met ruim 7 procent en was daarmee met afstand de grootste stijger. Kepler-analisten constateerden dat de kwartaalcijfers een einde maken aan een lange reeks van teleurstellende resultaten bij Aegon. Het dividend lijkt de komende tijd gegarandeerd, aldus de marktvorsers.