Minister-president Rutte heeft maandagavond gebeld met de tot nieuwe Amerikaanse president verkozen Donald Trump. Rutte schrijft op zijn Facebook-pagina dat hij daarbij vooral het trouwe bondgenootschap en de goede vriendschap heeft benadrukt:

“Zojuist heb ik telefonisch gesproken met de Amerikaanse president-elect Donald Trump. Ik heb hem gefeliciteerd met zijn uitverkiezing tot de volgende president van de Verenigde Staten. We hebben allebei het belang onderstreept van blijvende nauwe samenwerking tussen onze landen. De Verenigde Staten en Nederland zijn trouwe bondgenoten en goede vrienden. De historische, culturele en economische banden tussen Nederland en de VS zijn hecht dat hebben we in ons gesprek nogmaals bevestigd.”

Rutte schrijft verder dat het in belang van beide landen is om goed te blijven samenwerken:

“Onze sterke band levert veel banen op aan beide kanten van de Atlantische Oceaan en samenwerking is bovendien noodzakelijk om gezamenlijke problemen aan te pakken. Ik zie ernaar uit om de komende periode samen met Donald Trump verder te werken aan een veilige en welvarende wereld en aan een sterke relatie tussen de VS en de EU.”

Veel EU-lidstaten zijn niet helemaal gerust op een goede samenwerking met president Trump en daarom is gisteravond nog een speciale bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken gehouden in Brussel. De Britse minister Boris Johnson was daar tot irritatie van veel van zijn collega’s niet bij.

Donald Trump heeft maandag ook met de Russische president Vladimir Poetin getelefoneerd. Volgens het Kremlin hebben de twee afgesproken om een ‘constructieve samenwerking’ aan te gaan. Trump en Poetin blijven voorlopig telefonisch contact houden en gaan een afspraak maken om elkaar in levende lijve te ontmoeten.

Lees ook op Business Insider