“Wij zijn vastberaden om onze fundamentele vrijheden te verdedigen en te beschermen.” Dat zei de Belgische premier Charles Michel dinsdagavond op een persconferentie na de aanslagen in Brussel. Die eisten samen zeker 34 doden en meer dan 200 gewonden.

“Wij zullen er alles aan doen om die vrijheid te beschermen”, zei hij in een boodschap gericht tegen “de vijanden die tegen onze rechten willen vechten”.

Michel onderstreepte dat het “zeer belangrijk” is om zo snel mogelijk terug te keren naar het normale leven.

Michel zei dat het terreurniveau in België in ieder geval tot woensdag op het hoogste niveau blijft. Het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) zal opnieuw kijken naar het dreigingsniveau en mogelijk aanpassen.

Koning Filip: ‘Vertrouwen is onze kracht’

De Belgische koning Filip heeft de Belgen oproepen vertrouwen te houden in henzelf. ‘Tegenover wat ons bedreigt, zullen we samen met vastberadenheid, met kalmte en waardigheid blijven reageren. Laten we vertrouwen houden in onszelf. Dit vertrouwen is onze kracht.”

"22 maart zal nooit meer een dag zijn als een andere'', zei Filip. "Heel ons land draagt de pijn mee van de levens die zijn gebroken en de diepe wonden die zijn geslagen.'' Hij sprak zijn medeleven uit, ook namens zijn vrouw koningin Mathilde. De koning zei dankbaar te zijn voor de veiligheids- en hulpdiensten en 'allen die spontaan hulp aanbieden''.

Opsporingsbericht voor derde verdachte

De Belgische autoriteiten hebben dinsdagmiddag een officieel opsporingsbericht naar buiten gebracht in verband met de aanslagen in Brussel. De politie en justitie vragen de hulp één man te identificeren. Hij wordt verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen op de luchthaven Brussels Airport van dinsdagochtend.

De Belgische politie heeft deze foto van een derde verdachte van de aanslagen in Brussel vrijgegeven.

De Belgische politie heeft deze foto van een derde verdachte van de aanslagen in Brussel vrijgegeven.

Meer explosieven op Zaventem

Op de Brusselse luchthaven Zaventem zijn nog meer explosieven gevonden. De explosievenopruimingsdienst DOVO, die dacht alle springstof op Zaventem te hebben opgeruimd, is volgens een bron bij de politie weer onderweg naar het vliegveld.

Een dubbele zelfmoordaanslag op het hoofdstedelijke vliegveld kostte dinsdagochtend zeker veertien mensen het leven. Tientallen anderen raakten gewond. In het centrum van Brussel kwamen nog eens twintig mensen bij een aanslag op de metro bij station Maalbeek.

Spijkerbom en IS-vlag

Bij een huiszoeking in de Brusselse gemeente Schaarbeek heeft de politie dinsdag een spijkerbom, chemische stoffen en een zwarte vlag van Islamitische Staat aangetroffen.

Dat meldt het Belgisch federaal parket dinsdagavond. Over het hele land worden getuigen verhoord en vinden huiszoekingen plaats, aldus het parket. Wel wordt voorzichtig met informatie omgesprongen. Onderzoeksgegevens worden alleen vrijgegeven "als die geverifieerd is en het onderzoek niet schaadt", aldus de opsporingsinstantie.

Justitie: twee zelfmoordenaars

De aanslagen zijn vermoedelijk gepleegd door zelfmoordenaars. Dat zei de procureur van het Federaal Parket dinsdagavond tijdens een persconferentie. De autoriteiten hebben een foto verspreid van drie verdachten, ieder achter een bagagetrolley. Twee van hen bliezen zich vermoedelijk op, zei de procureur.

Er wordt gezocht naar de derde man, die op de vlucht is.

De aanslag werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat. Dat kon het Openbaar Ministerie niet meteen bevestigen. "Dat moet nog geverifieerd worden.''

Ook of er een link is met de bloedige aanslagen in Parijs in november 2015 is nog niet duidelijk. "Het is te vroeg die link te leggen."

De procureur vertelde dat in de loop van dinsdag een aantal keren ontploffingen waren te horen vanuit het Brussels vliegveld. Het ging om gecontroleerde ontploffingen. Hij sloot niet uit dat er nog meer komen. Verdachte pakketjes worden zo behandeld.

Lange rijen bij stations in Brussel

De politie en de NMBS, de Belgische spoorwegen, hebben met name forensen opgeroepen hun vertrek uit Brussel uit te stellen. De stations Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord zijn dinsdagmiddag om 16.00 uur weer open gegaan, maar vanwege de versterkte beveiligingsmaatregelen zijn er lange wachtrijen. Het openbaar vervoer in de Belgische hoofdstad lag stil na de aanslagen dinsdagochtend.

Per station is maar één grote ingang open. Vele reizigers hadden al enige uren gewacht tot ze hun trein konden nemen, maar vanaf 16.30 uur kwam ook het forensenverkeer op gang. De NMBS heeft extra personeel ingezet omdat alle passagiers gefouilleerd moeten worden. Ook politie en militairen zijn volop aanwezig.

Op station Brussel-Noord wemelt het van zwaarbewapende politiemensen, agenten met honden en militairen. Alleen de hoofdingang is open. De overige toegangen zijn afgesloten met politielinten, zo ook het ondergelegen busstation. Het winkelgebied is eveneens nog verboden terrein. Reizigers turen onzeker naar het informatiebord waarop een onderscheid wordt gemaakt tussen treinen waarvan het vertrek bevestigd is en waarvan een vertrek nog onzeker is.

De Intercity naar Amsterdam rijdt vooralsnog niet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl