Korte lijntjes tussen het hoofdkantoor en de werkvloer. Dat neemt PostNL wel heel letterlijk.

Het post- en pakjesbedrijf komt zoveel postbezorgers te kort dat het personeel op het hoofdkantoor in een brief wordt verzocht bij te springen.

Het postbedrijf slaagt er al geruime tijd niet in om voldoende postbezorgers te vinden en vast te houden, waardoor steeds meer post te laat komt, meldt het AD.

“We hebben plannen ontwikkeld, maar voorzien nu al dat deze niet toereikend zullen zijn op een aantal plaatsen in Nederland”, staat in de brief aan het stafpersoneel van het hoofdkantoor in Den Haag en Hoofddorp. PostNL, die de brief bevestigt, erkent in het schrijven dat de post vaker te laat bezorgd zal worden.

“Concreet is de vraag of iedere stafmedewerker in september één wijk wil bezorgen”, staat in de brief. Volgens het postbedrijf is de bereidheid onder de collega’s om mee te doen ‘groot’.

Vakbond FNV reageert bezorgd. “Als het in september al niet lukt met de bezorging, hoe moet het dan met Kerstmis en oud en nieuw, de drukste periode in het jaar?”, zegt bestuurder Ger Deleij. “Ik voorzie grote chaos.”

500 stafmedewerkers gevraag post te bezorgen

In totaal is zo’n vijfhonderd stafmedewerkers gevraagd bij te springen. Het gaat om regio’s waar anders door gaten in het rooster post te laat zou worden bezorgd.

Lees ook op Business Insider

Volgens een woordvoerster is de uitzonderlijke maatregel alleen voor de maand september nodig. Dan zijn nog veel werknemers op vakantie, terwijl het bedrijf veel meer post moet verwerken dan in de zomermaanden.

Wel erkent de zegsvrouw dat PostNL hard aan het werk moet om voor de komende maanden genoeg postbezorgers te werven, ondanks de krimpende postmarkt. “We bezorgen nog steeds zo’n 8 miljoen brieven per dag, dus dat zijn er nog steeds heel veel. We hebben te maken met krapte op de arbeidsmarkt, dat is sectorbreed.”

Het personeelstekort speelt in driehonderd van de in totaal 100.000 zogeheten bezorgwijken, voornamelijk in het Gooi, Utrecht en Noord-Limburg. Hoeveel extra mankracht PostNL moet werven voor die gebieden, is nog niet duidelijk. Op dit moment heeft het bedrijf zo’n 18.400 postbezorgers in dienst.