PostNL heeft met het akkoord over het pensioenfonds een van zijn grootste hoofdpijndossiers op een effectieve manier uit de weg geruimd.

Dat concludeerde analist Gert Steens van SNS Securities maandag.

PostNL maakte eerder op de dag bekend een akkoord te hebben gesloten met de vakbonden over het pensioenfonds. Daarbij wordt de bijstortverplichting van het bedrijf in twee stappen beperkt en is de bijbetaling in de periode tot en met 2018 gemaximaliseerd op 450 miljoen euro.

In het slechtste geval moet dat bedrag gespreid over 5 jaar worden bepaald, vanaf het moment dat PostNL weer dividend uitkeert.

“Het grote risico dat het pensioenfonds het bedrijf onderuit kan trekken wordt zo relatief goedkoop opgelost”, stelde Steens. “Het is een goed en goedkoop middel tegen de hoofdpijn die het pensioenfonds opleverde. Daarbij is ook de manier waarop de premies berekend worden goed voor de onderliggende cash flow.”

Overblijfsel

De risico's rond het enorme pensioenfonds vormden volgens Steens een van de grootste problemen voor PostNL. "Een fonds met een omvang van 6 miljard euro past niet bij een bedrijf met een marktwaarde van 1 miljard euro. Dat is nog een overblijfsel van het oude bedrijf, waar nu op een goede manier mee wordt omgegaan.''

De analist wees ook op de relatieve rust waarin PostNL het akkoord met de bonden wist te sluiten. "Dit geeft aan dat PostNL onder Herna Verhagen goed omgaat met het personeel. In een dienstverlenend bedrijf waarin het personeel constant onder druk staat is dergelijk verantwoord personeelsbeleid heel goed, ook voor aandeelhouders.''

Het aandeel PostNL noteerde maandag rond 10.20 uur 2,9 procent in de plus op 3,29 euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl