PostNL heeft over heel 2020 volgens een eigen schatting 55 miljoen euro extra winst geboekt door meer pakketbezorging in de coronacrisis.

Het bedrijf verwacht dat een deel van de groei van de pakketbezorging structureel zal zijn door de toegenomen populariteit van online bestellen.

Werknemers worden beloond met een winstdeling en de dividenduitkering voor aandeelhouders wordt hervat.

PostNL heeft afgelopen jaar een recordaantal van 337 miljoen pakketten bezorgd. Die stijging werd veroorzaakt door de coronacrisis, zo maakte het bedrijf donderdag bekend bij de publicatie van voorlopige jaarcijfers.

Het postbedrijf schat in dat er zo’n 25 miljoen incidenteel waren als gevolg van het virus. Vooral na het ingaan van de tweede lockdown, die samenviel met de kerstperiode, was het “uitzonderlijk druk.”

In het vierde kwartaal werden haast 30 procent meer pakjes verstuurd dan een jaar eerder. Over heel 2020 ging het om een stijging van net geen vijfde. Een deel van die groei zal blijven, verwacht PostNL, omdat mensen gewend zijn geraakt aan het gemak van online bestellen. Een deel van de toename was eenmalig. “Denk daarbij aan de nieuwe laptop en de bureaustoel om thuis goed te kunnen werken.”

In de slotperiode van het jaar werden er ook aanzienlijk meer kaarten verstuurd waardoor het volume aan brievenbuspost in de laatste drie maanden van vorig jaar nauwelijks (min 0,2 procent) gedaald is ten opzichte van dezelfde periode van 2019. Over heel vorig jaar zette de daling van het postvolume wel door en bedroeg die 9,6 procent.

Lees ook op Business Insider

PostNL rekent op basis van de voorlopige cijfers voor heel 2020 dan ook op een aanzienlijke groei van de omzet, tot 3,3 miljard euro. Wat betreft de winst rekent het bedrijf voor 2020 op een genormaliseerde bedrijfswinst (ebit) van 240 miljoen euro. Daarvan beschouwt PostNL 55 miljoen euro als het eenmalige gevolg van de coronacrisis. In 2019 bedroeg de bedrijfswinst nog 135 miljoen euro.

Bij de “uitzonderlijke resultaten” hoort volgens topvrouw Herna Verhagen een “uitzonderlijke erkenning” van het harde werk van alle medewerkers afgelopen jaar.

De winstdeling voor medewerkers wordt daarom verhoogd en ook krijgen medewerkers van onderaannemers op het gebied van sorteren en bezorgen een bonus. Verder hervat PostNL het betalen van dividend aan de aandeelhouders.

Winstdeling voor medewerkers en hervatting dividend voor aandeelhouders

Voor dit jaar denkt PostNL dat de vraag naar pakketbezorging zeker in het begin van het jaar sterk blijft, maar dat de effecten daarvan gedurende het jaar zullen wegebben als de maatschappij langzaam weer terugkeert naar haar normale toestand.

Het bedrijf rekent voor 2021 op een genormaliseerde operationele winst die hoger is dan in 2020, als je het eenmalige Covid 19-effect van 55 miljoen euro van afgelopen jaar niet meerekent.

LEES OOK: Bijna 3x zoveel postzegelcodes gekocht bij PostNL in december – zo werkt het