Het versturen van brieven kan volgend jaar flink duurder worden. PostNL mag de tarieven voor het basispakket aan postdiensten in 2017 met gemiddeld 8 procent verhogen, maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag bekend.

De toezichthouder houdt er rekening mee dat het postbedrijf steeds minder brieven te bezorgen heeft. De ACM reguleert de prijzen voor bijvoorbeeld postzegels en frankeermachinepost, omdat PostNL de enige postvervoerder in Nederland is die dit soort basisdiensten aanbiedt.

Mogelijk mag PostNL bovenop het genoemde percentage nog een prijsverhoging doorvoeren. Dat kan als het bedrijf dit jaar zijn mogelijkheid om de tarieven te verhogen nog niet volledig heeft benut. Later dit jaar wordt pas echt duidelijk welke prijzen PostNL precies in het nieuwe jaar gaat hanteren. De onderneming heeft een tariefvoorstel voor 2017 gedaan. De ACM is dat nu aan het beoordelen.

Prijzen postzegels

Postzegels zijn de laatste jaren flink in prijs gestegen. PostNL ziet zich gedwongen om zijn prijzen telkens op te voeren om de aanhoudende krimp in het briefverkeer te compenseren. De prijs van de binnenlandse postzegel ging dit jaar nog met 4 cent omhoog naar 73 cent. In 2012 kostte deze nog 0,50 euro. Tot en met 2006 moest voor het versturen van een binnenlandse brief nog 39 cent worden neergeteld.