PostNL komt waarschijnlijk maandag met een persverklaring naar buiten rond de berichten dat het Belgische Bpost interesse heeft in een overname van het postbedrijf. Dat liet een woordvoerder van PostNL vrijdag weten.

Bpost zei dat maandagochtend voor het begin van de beurshandel een verklaring naar buiten komt. Er werden verder geen details bekendgemaakt. Er werden verder geen details bekendgemaakt of commentaar gegeven.

Op de vraag of een verklaring na het weekend wil zeggen dat er de komende dagen onderhandelingen tussen de twee bedrijven plaatsvinden, wilde de zegsman van PostNL evenmin ingaan.

Handel stilgelegd

De Franstalige krant Le Soir meldde eerder op de dag dat Bpost een bod wil gaan doen op zijn Nederlandse branchegenoot. De handel in het aandeel Bpost werd vrijdag stilgelegd op de beurs in Brussel in afwachting van een verklaring. Bpost is beursgenoteerd, maar nog grotendeels eigendom van de Belgische overheid.

Het aandeel PostNL stond vrijdagmiddag op de beurs in Amsterdam op een winst van ruim 5 procent, voordat toezichthouder AFM de handel stil liet leggen in afwachting van een persbericht.

Eerste bod in maart

De Belgische zakenkrant De Tijd meldde dat Bpost al op 25 maart een eerste bod heeft uitgebracht op alle aandelen van PostNL. Het aandeel was toen ongeveer 3,62 euro waard. Het eerste bod werd afgewezen en ook een tweede bod kon PostNL niet bekoren. Een derde bod zou nu nog worden bestudeerd. Het aandeel PostNL is nu 3,85 euro waard.

Het zou op papier gaan om een fusie van gelijken, maar in de praktijk zouden de Belgen het volgens De Tijd voor het zeggen krijgen. De beurswaarde van Bpost is met 4,8 miljard euro bijna het drievoudige van de 1,7 miljard euro van PostNL.

PostNL was vorig jaar goed voor een omzet van bijna 3,5 miljard euro, terwijl Bpost 2,4 miljard euro aan inkomsten had. Het aantal voltijdsbanen bij PostNL bedroeg vorig jaar 25.074. Dat is vergelijkbaar met de 23.847 fte van Bpost.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl