CEO Herna Verhagen van PostNL zocht in 2014 als eerste toenadering tot Bpost voor een fusie, zo blijkt uit een reconstructie door De Tijd.

Twee jaar geleden zei Verhagen op een jaarlijkse conferentie voor postbazen in het Zwitserse stadje Luzern tegen haar Belgische collega dat er eens gepraat moest worden. En daarmee begon het verhaal van de afgeketste fusie tussen het Nederlandse en het Belgische postbedrijf.

Hoewel beide partijen in mei van dit jaar nog in de laatste fase zaten om het akkoord te sluiten, ketste de deal uiteindelijk toch af. Zelfs nadat de federale Belgische regering in 2015 de wet op overheidsbedrijven aanpaste, omdat die een knelpunt vormde.

Bpost wilde PostNL graag hebben: tussen begin 2016 en april van dat jaar verhoogden de Belgen daarom tot driemaal toe hun bod, om uiteindelijk op 5,10 euro per aandeel te komen, de helft in contanten, de rest in aandelen. Begin april gaf PostNL het groene licht – op die voorwaarden kon er verder onderhandeld worden.

Not amused

Den Haag was echter not amused en minister Henk Kamp van Economische Zaken eiste in april 2016 opheldering van zijn Belgische collega Alexander De Croo. Kamp vond de gang van zaken ‘ongehoord’; zijn collega diende hem van repliek met de mededeling dat dit een ‘zaak van het management’ was.

Waarna Nederland op het laatste moment - toen beide partijen het eens waren over 95 procent van de op te lossen knelpunten - een draai van 180 graden maakte en de zaak afblies.

Dacht iedereen tot nu toe dat het lek van oud-minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) de Belgisch-Nederlandse deal tot zinken bracht, nu blijkt dus volgens De Tijd dat er andere motieven speelden.

Belangrijk punt in het proces was ook een mogelijke vertrekbonus van 3 miljoen euro voor bestuursvoorzitter Verhagen en eentje van  2,3 miljoen euro  voor financieel directeur Jan Bos. De raad van commissarissen van PostNL was volgend De Tijd bang dat de hoogte van deze bedragen voor onrust bij de werknemers en imagoschade bij het grote publiek zou zorgen.

,,De conclusie dat de overname daardoor niet doorging, laten we aan De Tijd over. Verder willen we niet reageren'', zei een woordvoerster van PostNL zaterdagochtend. Later benadrukte de woordvoerster na overleg nog een keer dat het bericht van De Tijd niet klopt. ,,Het is niet waar. Het heeft geen rol gespeeld.''