Een groep Oekraïense vrijwilligers van Car for Ukraine transformeerde een Porsche Cayenne 3.0 diesel SUV in een militair voertuig voor een van de commandanten van het eigen leger.

Het voertuig, dat ooit nieuw rond de 90.000 euro zou hebben gekost, werd in maart aan Oekraïne gedoneerd door Duitsers. Voor de groep ombouwers was het een opvallende verschijning, want doorgaans werken ze aan heel andere auto’s.

“Toen ons team deze Porsche ontving, was het best een uitdaging om uit te zoeken hoe we deze luxe auto konden gebruiken”, zegt mede-oprichter Roman Hapachylo van Car for Ukraine.

Porsche Cayenne voor de ombouw
Porsche Cayenne voor de ombouw
Car4Ukraine

Normaliter bepantsert het team civiele voertuigen met ijzeren platen en maakt het een plek op de achterkant waar een machinegeweer of ander wapentuig geplaatst kan worden. Denk hierbij aan Javelins, NLAW's en Stinger antitankwapens.

Maar deze Porsche vroeg om een andere aanpak. De wagen is omgebouwd tot een gevechtsklaar, high-tech militair voertuig. Hij is bijvoorbeeld uitgerust met een infraroodcamera met nachtvisie waardoor hij dichterbij de vijandelijke linie kan komen zonder zijn verlichting aan te hoeven zetten. De Porsche is ook aangepast om over ruiger terrein om te kunnen rijden.

Daarnaast bouwde het team een opslagruimte voor wapens en een Starlink-internetysteem in. Zo houdt de commandant van de auto altijd contact met zijn officieren en troepen.

De wagen wordt sinds kort gebruikt als onderdeel van de 24ste gemechaniseerde brigade van het Oekraïense leger. "We kozen ervoor om de SUV aan de commandant van de 24ste gemechaniseerde brigade te geven, de 26-jarige man met de bijnaam 'Bison'. Bison strijdt al sinds 2014 en heeft het respect verdiend van onder anderen zijn leidinggevende officieren en zijn troepen in het veld", aldus Car for Ukraine.

Oekraïense soldaten vuren vanaf een omgebouwde truck
Oekraïense soldaten vuren vanaf een omgebouwde truck
Ivan Oleksii

De Porsche is één van de 244 voertuigen die Car for Ukraine tot nu toe ombouwde voor het Oekraïense leger.

Doorgaans haalt het team vierwielaangedreven dieseltrucks met 2-liter motoren uit heel Europa en het Verenigd Koninkrijk. Vooral oude boerderijtrucks uit het VK zijn populair. De voorkeur gaat uit naar de Toyota Hilux en Tundra, de Mitsubishi L200, de Ford Ranger, de Nissan Navara en KingCab, de Isuzu D-Max, de Mazda BT-50 en B2500 ende Jeep Gladiator. Deze voertuigen kosten doorgaans zo'n 5.500 euro.

De Britse voertuigen zijn niet in trek vanwege hun technische staat of het grote aanbod, maar omdat het stuur aan de rechterkant zit. Dat feit heeft volgens Car for Ukraine al meerdere levens gered. Russische sluipschutters richten bij deze auto's namelijk zonder het te weten op de bijrijderskant van het voertuig.

Soldaten die in de Britse trucks rijden, zouden zelfs poppen in de bijrijdersstoel plaatsen om de Russen te misleiden.

Car for Ukraine leent zijn bestaansrecht aan een variëteit aan donaties van militaire goederen, voertuigen en geld. Volgens de website hebben de vrijwilligers voor bijna 2 miljoen dollar aan omgebouwde auto's aan de Oekraïense strijdmacht gedoneerd.

LEES OOK: Je huidige auto laten ombouwen naar een elektrisch model: dat kost al gauw €15.000 tot €30.000