Internetgigant Google is het bedrijf waar hoogopgeleiden in Nederland het liefst voor willen werken, blijkt uit het jaarlijkse Intermediair Imago Onderzoek.

Google verslaat Nederlandse topbedrijven als Philips en Shell om de titel van Favoriete Werkgever.

Uit het onderzoek blijkt dat het vertrouwen in baanbehoud onder hoogopgeleiden een hoogtepunt heeft bereikt, ondanks de onzekerheden van de coronapandemie.

Internetgigant Google is het bedrijf waar hoogopgeleiden in Nederland het liefst voor willen werken. De techreus verslaat daarmee de Nederlandse topbedrijven Philips en Shell als Favoriete Werkgever. Dat blijkt uit het jaarlijkse Intermediair Imago Onderzoek dat woensdag naar buiten werd gebracht.

Google neemt de titel dit jaar over van Shell, dat terugvalt naar een derde plek. Philips eindigt als tweede, een klim van twee plaatsen ten opzichte van vorig jaar. Hightechbedrijf ASML stijgt van de elfde naar de vierde plaats, terwijl de KLM van de tweede plek daalt naar de zesde.

Onder non-profits is de politie de meest gewilde werkgever, met een vijfde plek op de ranglijst, blijkt uit het onderzoek van Intermediair. Ruim 4.500 hoogopgeleiden is daarbij gevraagd om drie bedrijven of organisaties te noemen waarvoor ze het liefst zouden werken.

Uitgesplitst naar sector beschouwen hoogopgeleide werknemers in de financiële sector de Rabobank als de meest gewilde werkgever, gevolgd door ING.

ICT'ers werken het liefst voor Google of Microsoft. Hoogopgeleiden in marketing en sales vinden onlineverkopers Bol.com en Coolblue het aantrekkelijkst. Technici willen het liefst werken voor ASML of Philips.

Vertrouwen in baanbehoud op recordhoogte

Uit het onderzoek blijkt dat het vertrouwen in baanbehoud onder hoogopgeleiden verder is gestegen, ondanks de onzekerheden van de coronapandemie. 85 procent van de ondervraagden voelt zich zeker over hun baan. Dat is het hoogste niveau sinds 2013.

De hoogopgeleide beroepsbevolking is in toenemende mate op zoek naar zekerheid. Dat blijkt uit de groeiende mate waarin ze langer bij hun huidige werkgever willen blijven en uit toegenomen behoefte aan een vast contract.

Bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek (46 procent) gaf aan niet van baan te willen wisselen, om het vaste contract bij de huidige werkgever niet op te geven - een stijging ten opzichte van 38 procent vorig jaar. 71 procent van de deelnemers heeft een vast contract.

"We zien dat werkgevers steeds harder hun best moeten doen om schaars talent aan te trekken", zegt Sharita Boon, Commercieel Directeur bij DPG Recruitment / Intermediair. "Hoogopgeleiden met een vast contract zijn honkvast en geven dit zomaar op in deze tijd."

Het aantal werkenden dat actief op zoek is naar een andere baan is gedaald van 16 naar 13 procent. De belangrijkste reden om toch naar ander werk te zoeken is als de inhoud van het werk niet leuk of uitdagend wordt gevonden. Als vijf belangrijkste redenen om niet van baan te wisselen worden genoemd:

  • Inhoud van werk is leuk/uitdagend
  • Prettige collega’s
  • Goede werk-privébalans
  • Vast contract, dat wil ik niet opgeven
  • Tevreden met mijn inkomen

Duurzaamheid van belang, maar mag niets kosten

Opvallend is het belang dat hoogopgeleiden hechten aan duurzaamheid als prioriteit van hun werkgever: bijna driekwart van de ondervraagden werkt liever voor een bedrijf dat duurzaamheid belangrijker vindt dan winst in plaats van andersom.

Maar de meesten zijn niet bereid daar zelf geld voor in te leveren: 61 procent kiest toch liever voor een bedrijf dat geen aandacht schenkt aan duurzaamheid, maar wel een hoger salaris biedt.

LEES OOK: Dit zijn populairste werkgevers onder Nederlandse studenten in 2021: Rijksoverheid, Tesla en Apple