Jonge, hoogopgeleide werknemers werken in Nederland graag bij bekende multinationals zoals Heineken, Google en Tesla.

In dit speelveld doet de Rijksoverheid het ook opvallend goed bij werknemers met een technische achtergrond en bij juristen.

Salaris speelt vooral in de vroege fase van de carrière een belangrijke rol, blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Universum.

Jongere, hoogopgeleide werknemers willen graag werken bij bekende, grote Nederlandse bedrijven en enkele Amerikaanse toppers zoals Google en Tesla. Maar binnen dit speelveld is de Rijksoverheid opvallend populair.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde peiling van onderzoeksbureau Universum onder bijna 13.000 jonge professionals in Nederland die een bachelor- of masterdiploma hebben, of ook nog zijn gepromoveerd. De gemiddelde werkervaring van de ondervraagden bedraagt. 6,5 jaar.

Het onderzoek is uitgevoerd tussen oktober 2019 en half april 2020. De afsluiting vond dus plaats in de eerste fase van de lockdown dit voorjaar en het gros van ondervraagden is vóór de corona-uitbraak gepeild. Hierdoor kan in sommige gevallen, zoals bij KLM, meespelen dat een werkgever zeer hoog in het onderzoek eindigt, terwijl dit mogelijk inmiddels anders ligt.

Universum heeft drie groepen jonge professionals gevraagd naar hun favoriete werkgevers. Het gaat om werknemers met een studieachtergrond in business en economie, werknemers met een technische opleiding, en werknemers die rechten hebben gestudeerd.

Lees ook op Business Insider

Populaire werkgevers bij jonge, hoogopgeleide business professionals, juristen en techneuten

De top 10 van populairste werkgevers bij de jonge professionals met een achtergrond in business en economie ziet er als volgt uit.

In dit lijstje heeft KLM de nummer 1 positie overgenomen van Heineke. De brouwer stond een jaar eerder bovenaan.

Zoals aangegeven is de vraag hoe de populariteit van KLM als werkgever zich heeft ontwikkeld sinds april, nu duidelijk is geworden dat er flink bezuinigd wordt

Voor jonge professionals met een technische achtergrond ziet de top 10 van populairste werkgevers er als volgt uit:

De Rijksoverheid staat dit jaar, net als in 2019, op de eerste plaats bij techneuten. Dat blijft opvallend in een concurrentieveld waar Google en Tesla op respectievelijk de tweede en derde plek staan.

Tot slot de voorkeur van jongere werknemers die een rechtenstudie hebben afgerond. Daar ziet de top 10 van populairste werkgevers er zo uit:

Ook bij voormalige rechtenstudenten wint de Rijksoverheid het van bekende Nederlandse multinationals als KLM en Heineken. Op zich is dit minder bijzonder, aangezien er voor juristen een de rechterlijke macht een vaste plek is ingeruimd.

Ervaren werknemers waarderen goede balans tussen werk en privé

Interessant is verder dat uit een generationele analyse van Universum blijkt dat bij de motivatie om te kiezen voor een bepaalde baan de beloning vooral op jongere leeftijd een grote rol speelt.

Bij studenten geldt het vooruitzicht op een goed toekomstig inkomen als zeer belangrijk. Voor jonge professionals is dit ook belangrijk, maar in iets minder mate. En voor werknemers die wat verder gevorderd zijn in hun loopbaan, daalt het belang van de beloning nog iets sterker.

Een omgekeerde ontwikkeling is te zien bij zaken als een goede balans tussen werk en privé en flexibele werkomstandigheden. Deze aspecten gaan voor werknemers juist steeds zwaarder wegen naarmate ze verder zijn in hun carrière.

LEES OOK: Studenten van deze 17 opleidingen zijn het populairst bij werkgevers