De Europese Unie wil de Russische president Vladimir Poetin toch rechtstreeks en persoonlijk straffen. De president kan straks niet meer bij eventueel in de EU ondergebracht vermogen, hebben de EU-lidstaten volgens ingewijden afgesproken. Dat zou ook gelden voor zijn buitenlandminister Sergej Lavrov.

De bezwaren tegen het rechtstreeks straffen van Poetin zijn weggenomen. De EU-landen wilden Poetin en Lavrov tot dusver ontzien, uit angst alle mogelijkheden voor een diplomatieke oplossing voor de Russische oorlog tegen Oekraïne te verspelen. Een inreisverbod, dat normaliter samengaat met het bevriezen van tegoeden, zou toekomstige besprekingen met de belangrijkste Russische gesprekspartners bemoeilijken. Daarom laat de EU reisbeperkingen achterwege.

“Het is logisch en verstandig dat je niet alleen kijkt naar de hele entourage” van Poetin, maar ook “naar de architecten van dit bloedvergieten”, zei minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken voor aanvang van het overleg met zijn EU-collega’s waar de sancties worden vastgesteld. Zijn Ierse ambtgenoot Simon Coveney bevestigt de maatregel en noemt die “absoluut op zijn plaats” omdat het “de beslissende personen zijn die tot de oorlog tegen Oekraïne hebben besloten”.

De buitenlandministers van de EU-landen moeten de sanctielijst nog officieel goedkeuren, maar zullen aan de maatregelen tegen Poetin en Lavrov niet tornen.

Daarnaast heeft de Raad van Europa Rusland als lid geschorst. De Russische aanval op Oekraïne gaat de verdragsorganisatie, die de mensenrechten in Europa bewaakt, te ver. De ministers van de 47 lidstaten hebben die conclusie getrokken, meldt de IJslandse vertegenwoordiging bij de raad.

Rusland blijft als geschorste lidstaat verplicht om zich aan de afspraken van de raad te houden. Russen houden ook de mogelijkheid om naar het mensenrechtenhof in Straatsburg te stappen. Moskou heeft overigens eerder uitgesproken uit de organisatie te stappen als het tot een schorsing zou komen.

LEES OOK: Wat gebeurt er als Rusland de export van gas naar Europa stopzet: 3 scenario’s voor de Europese energiemarkt