Er zijn veel digitale initiatieven in de zorg, maar het blijkt lastig om op te schalen naar landelijke toepassingen voor grotere groepen.

Wat is er voor nodig om digitale zorgtoepassingen echt van de grond te krijgen in Nederland?

In de podcast The Next Move spreken CEO’s Karien van Gennip van zorgverzekeraar VGZ en Bart Malenstein van zorgplatform Quin over innovatie in de zorg.

In de vierde aflevering van de podcast The Next Move gaan CEO’s Karien van Gennip van zorgverzekeraar VGZ en Bart Malenstein van zorgplatform Quin in gesprek over innovatie in de zorgsector.

“We zien veel goede initiatieven op digitaal gebied, maar het zijn allemaal puntoplossingen”, zegt Van Gennip, die nu ruim vijf maanden aan het hoofd staat van VGZ, één van de vier grote zorgverzekeraars in Nederland.

Verschillende partijen moeten volgens Van Gennip met een gezamenlijke visie op de zorg komen om ervoor te zorgen dat duidelijk is waar Nederland wil staan in 2030.

Quin wil als digitaal zorgplatform patiënten de regie geven, waarbij ze via een app symptomen kunnen checken, de huisarts kunnen raadplegen en ook bij vervolgstappen controle houden. CEO Bart Malenstein benadrukt het belang van een digitaal ecosysteem. “Een patiënt gaat niet 20 zorgapps op z’n telefoon zetten. Je hebt daarvoor grotere platforms nodig met een ecosysteem. Van belang is dat digitale zorgplatforms in de kern via een betaalmodel worden gefinancierd, want zeker in deze sector moet je niet afhankelijk worden van dataverzameling.”

Volgens Malenstein gaat het er vooral om dat patiënten beter inzicht krijgen in wat ze op welk moment nodig hebben. "Patiënten moeten met betere informatievoorziening inzicht krijgen en zelf kunnen beslissen, in samenspraak met huisartsen en andere zorgprofessionals; anders dan nu, waar de patiënt weinig informatie heeft en volstrekt afhankelijk is."

De podcast van Business Insider Nederland wordt gepresenteerd door Diederik Heinink, strategisch adviseur en auteur van het boek The Era of the Who, over leiderschap in een snel veranderende wereld, waarin veeleisende en kritische consumenten steeds hogere eisen stellen aan bedrijven en merken.

Beluister hieronder de vierde aflevering van de podcast The Next Move met Karien van Gennip (VGZ) en Bart Malenstein (Quin):

Volg de podcast The Next Move en abonneer je via Spotify, Google of Apple.

Beluister ook: ‘Als leider wil je altijd aan de touwtjes trekken, het is goed als iemand anders ook over jou beslist’ – CEO’s Elske Doets en Mattijs ten Brink over fit blijven in de crisis