Plugify kent een vliegende start. De Nederlandse startup waar je artiesten kunt boeken zonder tussenkomst van een boekingskantoor heeft 745.690 euro opgehaald via crowdfunding. Dat is 373 procent keer meer dan het streefbedrag.

“Met het opgehaalde bedrag kunnen we Plugify in Nederland écht op de kaart zetten”, aldus CEO Eline Leijten. “Het geeft ons de ruimte om onze groeiplannen te realiseren.” Het jonge bedrijf gaat het geld gebruiken voor marketing en sales, het uitbreiden van het team en het ontwikkelen van het product.

Plugify werd eerder dit jaar opgericht door Leijten, die zelf als zangeres van de Hermes House Band meemaakte hoe moeilijk het is om artiesten te boeken.

“Mensen weten je als artiest moeilijk te vinden, omdat het aanbod zo versnipperd is”, vertelde Leijten eerder aan Z24. “En de boekingsbureaus vragen hoge marges. Daarom ons alternatief op internet, waar je veel artiesten kunt vinden en zonder hoge marges.”

Online marktplaats

Plugify is een online marktplaats voor livemuziek. Artiesten kunnen kosteloos een artiestenpagina op Plugify aanmaken met filmpjes, foto’s en repertoire. Boekers hebben contact met de artiest via het berichtensysteem van de site.

Leijten haalde met het idee de finale van de Philips Innovation Awards en won de pitchwedstrijd van TheNextWomen.

plugify1

De inmiddels ruim 450 artiesten op Plugify betalen een marge van 12 procent voor de boekingen. Dat is veel minder dan bij traditionele boekingskantoren, die 20 procent of zelfs meer vragen. Bij directe boekingen op internet zijn hoge marges ook niet nodig.

Lees ook op Business Insider

De tarieven voor een optreden variëren flink: van vijftig tot zo’n vierduizend euro. En dat is op de website ook meteen te zien, want transparantie staat voorop.

Divers aanbod

Het aanbod op Plugify is divers. Je kan er een dj vinden voor een nachtelijk studentenfeest, maar ook een klassiek strijkkwartet voor een huiskamerconcert. Ruwweg de helft zijn professionele musici, maar er zijn ook starters die nog op het conservatorium zitten.

Zoals Sander (19) en Noël (21) van het ensemble Skirt and tie. Ze hebben zelf bijgedragen aan de crowdfundingcampagne en zijn al meerdere keren geboekt via het platform.

“Door Plugify spelen wij op plekken waar we anders nooit zouden komen”, zegt het duo. “Daarnaast neemt Plugify ons veel werk uit handen. We hebben persoonlijk contact met een boeker en hoeven daarna alleen de details van het optreden in te vullen.”

Europa veroveren

De eerste stap voor Plugify is Nederland veroveren, waar er jaarlijks ruim 800 miljoen euro omgaat in de markt voor liveoptredens.

Leijten heeft nu al plannen om internationaal te gaan. Dat is nodig om investeerders aan te trekken. De website wordt dan meertalig, zodat ook Fransen of Duitsers een band of zanger kunnen regelen.