EU-verkeerscommissaris Violeta Bulc wil een tolsysteem op basis van kilometerheffing voor heel Europa invoeren. Ze is wel kritisch op  het Duitse tolplan.

Dat zei de Bulc zondag in de Duitse krant Die Welt am Sonntag. Ze broedt op een plan waarbij er een uniform tolsysteem voor heel Europa wordt gebouwd

Het tolsysteem zou moeten werken op basis van kilometerheffing. Op die manier zou er betaald worden op basis van het principe de gebruiker betaalt. Het plan maakt onderdeel uit van een pakket van 300 miljard euro dat Bulc in slimme infrastructuur wil steken.

De eurocommissaris liet in het midden of landen het tolsysteem ook verplicht moeten invoeren. In een aantal landen, waaronder Nederland, ligt elke Brusselse bemoeienis gevoelig. Zeker als het gaat om kilometerheffing, waarvan een poging om het in ons land in te voeren is mislukt. (Lees deze oude column van Mathijs Bouman om een beeld te krijgen van de verhitte discussie in 2009)

Duits tolplan discrimineert

De eurocommissaris blijft wel kritisch over het Duitse tolplan waarbij iedereen tol zou moeten betalen, maar de Duitsers zelf via een verlaging van de wegenbelasting zouden worden gecompenseerd. Elke vorm van tolheffing waarbij op directe of indirecte wijze onderscheid wordt gemaakt tussen de burgers van het land en anderen, noemde ze discriminatie.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl