Oud-minister Ronald Plasterk gaat naar het bedrijfsleven. De PvdA’er gaat op 1 december aan de slag als chief scientific officer bij de Amsterdamse onderneming myTomorrows.

Hij wordt verantwoordelijk voor het contact tussen het bedrijf en universiteiten op het gebied van ziektes waar nog geen goede therapieën voor bestaan. Het in 2013 opgerichte myTomorrows biedt ernstig zieke patiënten toegang tot nog niet goedgekeurde medicijnen. Patiënten betalen dan uit eigen zak.

Voordat Plasterk (1957) minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werd, was hij onder meer werkzaam bij verschillende universiteiten als hoogleraar ontwikkelingsgenetica. De nieuwe functie is dus geen onverwachte zet; hij gaat terug naar z’n oude stiel.

“Ik ben werkelijk ontzettend blij dat ik deel kan uitmaken van een belangrijke verandering in de toegankelijkheid van medicijnen,” zegt Plasterk in een persbericht van het farmabedrijf.

myTomorrows haalde vorig jaar 10 miljoen euro op bij investeerders, onder andere bij Kees Koolen van Booking.com, schrijft het FD.

Kamp en Van Rijn

Plasterk is de eerste PvdA-minister met een nieuwe baan.

Vandaag werd ook bekend dat voormalig staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is benoemd tot nieuwe bestuursvoorzitter van de Reinier Haga Groep. Hij gaat leiding geven aan een groep ziekenhuizen met vestigingen in Den Haag, Delft, Voorburg en Zoetermeer.

Eerder werd bekend dat VVD'er Henk Kamp de politiek verlaat en voorzitter wordt van Actiz, een brancheorganisatie voor ondernemers in de ouderenzorg.