Het plan van de VVD-staatssecretaris Wiebes om de vrijstelling voor erfbelasting voor erven van bedrijven af te schaffen is al weer van tafel.

Het plan van Wiebes kon woensdag rekenen op een lading aan kritiek vanuit het bedrijfsleven. VNO-NCW en MKB-Nederland toonden zich “verbijsterd” over de “proefballon” van de staatssecretaris.

Ook zijn eigen VVD zag het plan niet zitten. Tweede Kamerlid Helma Neppérus liet woensdag aan persbureau ANP weten dat zij “niet zit te wachten” op deze maatregel. “Ondernemers vormen de ruggengraat van de economie.”

Financiën krabbelt terug

Inmiddels komt Financiën, het ministerie van Wiebes, op het voornemen terug. Er blijken nu “geen voornemens zijn om de bedrijfsopvolgingsregeling in deze kabinetsperiode aan te passen”.

Het kabinet gaat wel door met het voorbereiden van de belastingherziening “die gepaard zal gaan met belastingverlaging voor burgers en bedrijven”. De kans het afschaffen van de vrijstelling in een later stadium nog op tafel komt, lijkt, gezien de reacties vanuit de achterban van de liberalen, niet groot.

Slecht voor de familiebedrijven

De voornaamste kritiek op het plan, waarbij erfgenamen van een familiebedrijf tot 20 procent belasting zouden moeten betalen in plaats van hooguit 3,4 procent nu, was dat het slecht zou zijn voor de bedrijven.

Floris Croon, mede-oprichter van adviesbureau BoerCroon en bestuurslid van de stichting achter de Familiebdrijven Award, noemde het plan van Wiebes tegenover Z24 woensdag “een ramp”. Volgens Croon zou het erven noodzaken vreemd vermogen op te moeten halen om het bedrijf voort te zetten. “Als dat al zou lukken, want de banken zijn niet scheutig.” Een deel van de familiebedrijven zou daardoor worden verkocht aan derden, “of men zou gewoon moeten stoppen”.

Lees ook op Business Insider

Ruggengraat van de economie

Het plan zou desastreuze gevolgen hebben gehad voor de economie en de werkgelegenheid in het bijzonder. “Je bent bezig de kracht van de economie kapot te maken.”

Croon wijst er fijntjes op dat premier Mark Rutte tijdens de uitreiking van de Familiebedrijvenaward 2014, die werd gewonnen door Westland Kaas, zelf nog zei dat familiebedrijven de ruggengraat van de Nederlandse economie vormen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl