Als de crisis van 2008 opnieuw zou uitbreken, zou Piratenpartij-leider Ancilla van de Leest ervoor zorgen dat haar geld in een hoop verschillende dingen zit, zo vertelt ze woensdag in een AMA (een vraaggesprek met gebruikers) op internetforum Reddit:

“Als individu zou ik zeggen diversificatie: bitcoin, Gulden, bakstenen, edelmetalen, etc.”

Van de Leest doelt hier vermoedelijk op de digitale munt de Gulden, een digitale munt die onlangs plotseling in waarde steeg (en weer daalde).

Overigens is diversificatie één van de vaakst genoemde beleggersadviezen. Maar professionele vermogensbeheerders hebben het dan vaak over de keuze tussen aandelen en vastrentende beleggingen zoals obligaties als bouwstenen van je beleggingsportefeuille, plus diversificatie naar meer exotische beleggingen.

Bij die laatste categorie gaat het om grondstoffen (goud), hedgefondsen en eventueel bitcoins. Maar vanwege de extra risico’s is de vuistregel voor beleggers doorgaans om vijf of hooguit 10 procent van je geld in dergelijke beleggingen te steken.

Opmerkelijk  is dat Van de Leest digitale munten zeer prominent noemt, gelet op het volatiele karakter van cryptomunten. Aan de andere kant is dat ook weer niet verrassend. De bitcoin is immers ontwikkeld door IT-experts die geloven in de kracht van een digimunt die buiten de controle van de overheid valt. Dat past goed bij verdediging van privacy die de Piratenpartij voorstaat.

Corrupte bankiers in de gevangenis

Nederland had er volgens de leider van de Nederlandse Piratenpartij verder goed aan gedaan om na de crisis - net als IJsland - corrupte bankiers de gevangenis in te gooien. In IJsland verdwenen er tientallen bankiers achter de tralies. In de meeste andere landen, zoals Nederland, is die teller op 0 blijven staan.

Van de Leest vervolgt:

"Zij hebben schoon schip gemaakt, wij modderen verder en de onderliggende problemen in ons economische stelsel zijn niet aangepakt. Dat is schandalig en ik verwacht dat het ons nog veel maatschappelijke schade gaat opleveren."

Dit jaar doet de Nederlandse tak van de Piratenpartij voor de derde keer mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. In 2010 en 2012 wist de partij niet genoeg stemmen te halen om een zetel in de Tweede Kamer te halen.

Mocht dat dit jaar wel lukken, dan neemt de partij een voorbeeld aan de Partij voor de Dieren, zegt Van de Leest: "Net zoals dat Partij van de Dieren dierenrechten op de kaart heeft gezet in de Tweede Kamer, en andere partijen heeft gedwongen dit onderwerp serieus te nemen, zijn wij dat ook voornemens met digitale zaken."

Dat kan namelijk niet aan de gevestigde partijen worden overgelaten, stelt ze. Voor die partijen blijven digitale burgerrechten volgens Van de Leest "toch een ondergeschoven kindje". Wel ziet ze overeenkomsten tussen het verkiezingsprogramma van de Piratenpartij en D66 op het gebied van privacy.