Piloten van KLM zijn akkoord gegaan met een loonoffer dat kan oplopen tot 20 procent.

In ruil daarvoor heeft pilotenvakbond VNV extra’s bedongen, zoals meer goedkope tickets voor piloten en upgrades naar de business class.

Het cabine- en grondpersoneel van KLM heeft een dergelijke compensatie niet gekregen, aldus Het Financieele Dagblad.

Het is inleveren geblazen bij KLM: op alle fronten moet het personeel akkoord gaan met offers om de noodlijdende luchtvaartmaatschappij overeind te houden. Piloten blijken daarbij scherper te hebben onderhandeld dan vakbonden voor cabine- en grondpersoneel.

De piloten van KLM zijn akkoord gegaan met een loonoffer dat kan oplopen tot 20 procent. Pilotenbond VNV heeft daarbij bedongen dat de piloten gecompenseerd worden in de vorm van extra reizen met familie en upgrades naar de business class. Dat blijkt uit een intern document van de VNV dat is ingezien door Het Financieele Dagblad.

Piloten van KLM krijgen de komende vijf jaar de mogelijkheid om één keer per jaar extra gebruik te maken van Indien Plaats Beschikbaar-tickets. Dat zijn goedkope tickets die je kunt verzilveren als er plek over is in het vliegtuig. Ook krijgen ze automatische upgrades naar de business class.

De compensatie die piloten krijgen voor het loonoffer zorgt voor scheve ogen bij vakbonden voor het cabine- en grondpersoneel.

Pursers, stewardessen en bagagepersoneel moeten ook inleveren, maar krijgt de extra's niet. Vakbond CNV geeft tegen het FD aan dat KLM moet uitleggen waarom kennelijk sprake is van een tweedeling tussen de piloten en de rest van de 'blauwe familie'.

Duizenden ontslagen bij KLM

KLM leverde afgelopen week een reorganisatieplan in bij de overheid, na moeizaam bevochten akkoorden met diverse vakbonden. Dat was een voorwaarde voor de 3,4 miljard euro aan staatssteun die de onderneming krijgt.

De luchtvaartmaatschappij heeft met de bonden voor grond- en cabinepersoneel afgesproken dat medewerkers die tot één keer modaal verdienen er nog iets op vooruitgaan. Bij anderhalf keer modaal wordt er geen salaris ingeleverd, maar komt er ook niets bij.

Werknemers die boven anderhalf keer modaal zitten - pakweg 110.000 euro bruto per jaar - gaan salaris inleveren. Stapsgewijs kan dat oplopen tot 20 procent minder loon.

Tegelijk moet KLM duizenden mensen ontslaan om te bezuinigen. De maatschappij kondigde in de zomer al aan circa 4.500 medewerkers te ontslaan om te bezuinigen.

Topman Pieter Elbers vreest echter dat het daar niet bij zal blijven: "We houden nu dus echter rekening met nog minder productie, wat uiteindelijk directe invloed zal hebben op de hoeveelheid mensen die nodig is", aldus Elbers afgelopen week.

LEES OOK: ‘KLM heeft zo’n €10 miljoen bespaard op daggeld’, de vergoeding voor piloten en stewardessen waarmee ze onder meer 4 koffie, 1 frisdrank en 1 bier kunnen kopen ‘op de route’