ABN AMRO gaat klanten helpen die eerder geld hadden geleend voor een pilotenopleiding.

Sommige piloten kunnen geen baan vinden en hebben structureel betalingsproblemen.

ABN AMRO heeft de afgelopen jaren al met een aantal piloten individuele betaaloplossingen getroffen.

ABN AMRO gaat klanten helpen die eerder geld hadden geleend om een pilotenopleiding te betalen maar die nu structureel betalingsproblemen hebben omdat ze geen baan kunnen vinden. Het gaat volgens de bank waarschijnlijk om ongeveer tweehonderd mensen.

De bank bekijkt de specifieke omstandigheden van de klanten die een pilotenlening hebben en of er aanleiding is om de lening te veranderen. Als dat kan, kan de klant binnen maximaal vijf jaar van de lening af zijn, schrijft de bank op de website. Mensen die een pilotenlening hebben krijgen de komende week een brief.

Voor klanten die geen actuele en structurele betalingsproblemen hebben en voor aspirant-piloten die tijdelijke problemen hebben, bijvoorbeeld als gevolg van de coronacrisis, geldt de regeling niet. De bank probeert deze mensen op een andere manier te helpen.

ABN AMRO heeft de afgelopen jaren al met een aantal piloten individuele betaaloplossingen getroffen, schrijft de bank. Recentelijk hielp de bank al piloten die door de coronacrisis tijdelijk geen rente kunnen betalen of hun lening niet kunnen aflossen.

De kosten van een pilotenopleiding bedragen al gauw zo’n 120.000 euro en wie daarna geen baan krijgt als piloot kan hierdoor al snel in de schuldproblemen raken.

De luchtvaartsector is door de lockdowns tijdens de coronacrisis extreem hard geraakt. Naar verwachting duurt het nog enkele jaren voordat het vliegverkeer weer op pre-corona niveau is. Schiphol Group verwacht bijvoorbeeld dat de passagiersaantallen op z’n vroegst in 2024 weer het niveau van 2019 zullen bereiken.

LEES OOK: Apple-personeel mag op Slack niet over salarissen praten – daarmee begeeft het bedrijf zich volgens experts op glad ijs