Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum en oud-hoofdredacteur van de Volkskrant, gaat zich bezighouden met de toekomst van de publieke omroep. Hij is lid geworden van de tijdelijke commissie bij de Raad voor Cultuur die de regering hierover zal adviseren.

“Met het omroepbestel is immers sprake van een strategisch belang voor de gemeente Hilversum en de werkgelegenheid in onze regio”, verklaart Broertjes zijn tijdelijke nevenfunctie in een brief aan de gemeenteraad.

“Ik verwacht hier als burgemeester van Hilversum, met inzet van mijn netwerk in de sector, een betekenisvolle bijdrage aan te kunnen leveren.”

De burgemeester zei eerder al zich ervoor in te zetten dat Hilversum de belangrijkste mediastad van Nederland blijft. De adviescommissie begint haar werkzaamheden in september. Vanwege de benodigde snelheid en het reces had Broertjes geen gelegenheid de raad tevoren formeel te raadplegen, schrijft hij in de brief.

Forse bezuinigingen bij publieke omroep

De publieke omroepen moeten fors bezuinigen. Volgend jaar leveren de publieke omroepen de eerste 50 miljoen euro in van de in totaal 200 miljoen euro die het vorige kabinet al aan bezuinigingen had opgelegd.

Het huidige kabinet-Rutte II doet daar per 2017 nog eens 100 miljoen bovenop, waartegen de publieke omroepen dit najaar met publieksvriendelijke acties in het geweer komen.

Het publieke omroepbestel telt vanaf 2016 nog maximaal tien omroeporganisaties, de helft van het huidige aantal. KRO-NCRV, TROS-AVRO en VARA-BNN vormen de grote fusieomroepen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl