Ondanks dat de markt voor maaltijdboxen volgens de laatst beschikbare cijfers fors aan het krimpen is, gaat online supermarkt Picnic een proef doen met het leveren van verse maaltijdboxen.

Onder de naam ‘Presto’ kan een geselecteerde groep klanten een maaltijdbox met receptkaart bestellen voor twee of vier personen, schrijft Distrifood.

Er zijn in totaal zes verschillende boxen voor twee personen en vier boxen voor vier personen. Zo biedt Picnic onder andere chorizo carbonara, romige viscurry, een chili-tonijnpasta en een pikante noedelbowl met steak aan.

De prijzen lopen uiteen van 9,95 euro voor de goedkoopste tweepersoonsbox bestaande uit linzenspinaziesoep, tot 17,95 euro voor mosterdkip met aardappeltjes voor vier personen.

Krimpende markt

In december bleek uit cijfers van onderzoeksbureau GfK nog dat de maaltijdbox flink aan populariteit aan het inboeten is. In het derde kwartaal van 2018 kromp de markt met liefst 17 procent, vooral omdat supermarkten steeds meer verspakketten aanbieden. Daarin zit precies genoeg voor een gerecht, zodat je niet met ingrediënten blijft zitten.

HelloFresh heeft ongeveer de helft van de markt voor maaltijdboxen in handen en is daarmee nog altijd ruimschoots marktleider, maar zag het aantal klanten wel flink teruglopen. In het derde kwartaal van 2018 was nog maar 2,9 procent van de Nederlandse huishoudens klant bij HelloFresh, een jaar eerder was dat nog 3,5 procent.

Opvallend dus dat Picnic nu toch die markt wil betreden, al wedt de online supermarkt wel op twee paarden. Want in de Picnic-app kan een aantal klanten naast de Presto-maaltijdbox ook verspakketten en zogeheten 'Recepten' bestellen die een stuk goedkoper zijn dan maaltijdboxen, schrijft Distrifood.

Net als bij de maaltijdbox hoeft ook bij de Picnic-verspakketten en 'Recepten' alleen zout, peper en olie uit eigen keuken te worden toegevoegd.

Albert Heijn gaat warme maaltijden aan huis bezorgen

Ook Albert Heijn is al lang niet meer een supermarkt die alleen losse ingrediënten verkoopt. AH biedt ook maaltijdboxen aan, is de populairste supermarkt voor verspakketten en kondigde vorige week ook aan als eerste supermarkt warme maaltijden aan huis te bezorgen.

Onder de naam 'Allerhande Kookt' kunnen klanten in eerste instantie alleen in een bepaald postcodegebied in Amsterdam vers bereid eten bestellen. De hoofdmaaltijden kosten tussen de 7,50 en 12,50 euro per persoon.

“We zien een toenemende behoefte bij onze klanten aan goede maaltijden zoals je die zelf ook zou maken, zonder dat je daarvoor de keuken in hoeft”, lichtte directeur commercie Marit van Egmond de beslissing toe om warme maaltijden te bezorgen.

LEES OOK: Wijn van Aldi en Lidl is goedkoop, maar toch lekker – zo krijgen ze dat voor elkaar