Technologieconcern Philips zet dit jaar vol in op het paaien van beleggers. Dat betekent onder meer: een hoger dividend.

De winst uit voortgezette activiteiten steeg afgelopen jaar van 1 miljard tot iets meer dan 1,3 miljard euro, zo bleek dinsdag bij de publicatie van de jaarcijfers over 2018.

Philips ziet hierdoor ruimte om het dividend voor aandeelhouders met 6 procent op te schroeven. Ook worden aandeelhouders getrakteerd op een inkoopprogramma voor aandelen van 1,5 miljard euro. Als een bedrijf aandelen inkoopt, hoeft de toekomstige winst over minder aandelen te worden verdeeld. Per aandeel blijft er voor beleggers dan meer winst over.

Het dividend wordt verhoogd naar 0,85 euro per aandeel. Op basis van de openingskoers van Philips van maandag (+2,8 procent) komt dit neer op een dividendrendement van 2,5 procent. Dat is duidelijk meer dan je momenteel met sparen kunt behalen. De hoogste rente op een deposito dat 20 jaar vaststaat bedraagt momenteel 1,9 procent. Belangrijk verschil tussen sparen en beleggen in aandelen is uiteraard dat je met aandelen koersrisico loopt, waardoor je inleg minder waard kan worden.

Philips boekt 10 procent meer orders in 2018

Philips heeft zijn verkopen afgelopen jaar opgevoerd. Daarmee heeft het zorgtechnologieconcern voldaan aan de eigen financiële doelstellingen. Het bedrijf herhaalde zijn financiële doelstellingen voor de komende jaren.

De jaaromzet dikte op vergelijkbare basis met 5 procent aan tot 18,1 miljard euro. Topman Frans van Houten wijst erop dat er in het vierde kwartaal wederom goede groei werd behaald met het onderdeel diagnose en behandeling. Bij persoonlijke verzorging was de groei iets minder sterk, maar nog altijd in lijn met de verwachtingen van het bedrijf.

Verder kwam er vorig jaar voor 10 procent meer aan orders binnen dan in 2017. Dit was onder meer te danken aan nieuwe opdrachten op het vlak van zogeheten Connected Care en informatiesystemen. Philips slaagt er de laatste tijd in om veel nieuwe contracten van onder meer ziekenhuizen in de Verenigde Staten in de wacht te slepen. Zo zijn er deals afgesloten met Dartmouth-Hitchcock Health en NewYork-Presbyterian Hospital. In China worden daarnaast goede zaken gedaan bij de diagnosetak. Philips ziet hier een aanhoudend “positief momentum”.

Lees ook op Business Insider

De nettowinst over 2018 viel overigens lager uit. Onder de streep bleef bijna 1,1 miljard euro over, tegen 1,9 miljard euro in het voorgaande jaar. Die winstdaling had vooral te maken met het afbouwen van het belang in voormalige verlichtingsdivisie Signify. Van dat bedrijf heeft Philips nu nog 16,5 procent van de aandelen in handen.

LEES OOK: Philips gaat mede vanwege de Brexit een Engelse fabriek sluiten en de productie verplaatsen naar Drachten