• Philips is in het slotkwartaal van 2020 doorgegroeid en ziet het orderboek in 2021 al flink vollopen.
  • Het zorgtechbedrijf had afgelopen jaar aanvankelijk last van uitgestelde orders van ziekenhuizen, maar dat trok later in het jaar bij.
  • Voor 2021 rekent Philips op een verdere toename van de omzet en winst.

Medisch technologiebedrijf Philips is vorig jaar gegroeid, ondanks een moeilijke start van het jaar door de coronacrisis. In het slotkwartaal versnelde de groei, waardoor ook voor het hele jaar de omzet en winst vooruitgingen.

Waar Philips in het begin van het jaar nog veel last had van de coronacrisis, waardoor ziekenhuizen geplande investeringen uitstelden, trok dat later in 2020 bij.

Bovendien liep het orderboek daardoor nog sneller vol zodat Philips ook met vertrouwen het huidige jaar tegemoet ziet.

Bron: Philips
Bron: Philips

In 2021 verwacht het bedrijf opnieuw groei van de omzet en winst, onder meer door een hogere winstmarge als gevolg van kostenbesparingen. Wel blijft de situatie rond het coronavirus in grote delen van de wereld voor onzekerheid zorgen.

Op de Amsterdamse beurs vielen de resultaten van Philips in de smaak bij beleggers. Het aandeel Philips steeg maandag bijna 3 procent in de hoofdindex AEX.

Omzet en operationele winst in vierde kwartaal 2020 iets beter dan verwacht

De omzet van Philips steeg op vergelijkbare basis met 3 procent tot 19,5 miljard euro in 2020. De winst kwam uit op 1,2 miljard euro, een toename van 13 miljoen euro ten opzichte van 2019.

Onder de leiding van topman Frans van Houten heeft het concern zich de afgelopen jaren omgevormd van een breed technologiebedrijf tot een sterk op gezondheid en zorg gerichte onderneming.

Het bedrijf sprak eerder de ambitie uit om in de periode 2021 tot 2025 op eigen kracht elk jaar zo’n 5 tot 6 procent omzetgroei behalen. Daarbij moet in de periode jaarlijks 400 miljoen euro worden bespaard.

Financiële analisten rekenden er in doorsnee op dat het slotkwartaal van 2020 is afgesloten met een omzet van 5,9 miljard euro. Dit cijfer kwam iets hoger uit op 6 miljard euro. Voor de nettowinst rekenden analisten op een bedrag van om en nabij de 636 miljoen euro. Dit cijfer viel iets lager uit op 607 miljoen euro.

De aangepaste operationele winst van Philips kwam in het vierde kwartaal van 2020 uit op 1,14 miljard euro; dat was in lijn met de 1,12 miljard euro waar analisten vanuit waren gegaan.

LEES OOK: Philips versterkt positie in zorgtechnologie met overname van Amerikaanse maker van monitoren voor hartpatiënten