Pharming heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Shanghai Institute of Pharmaceutical Industry (SIPI) voor de productie en ontwikkeling van nieuwe middelen in China en de verkoop van Ruconest in het Aziatische land. Dat maakte het biotechnologiebedrijf maandag bekend.

Pharming hevelt alle ontwikkelingsactiviteiten over naar de faciliteiten van SIPI in Shanghai. Het bedrijf denkt op die manier te kunnen profiteren van kostenvoordelen en verwacht een goede ingang te hebben gevonden tot de sterk groeiende Chinese markt. SIPI betaalt Pharming vooraf een bedrag van 1,26 miljoen euro voor de samenwerking. Later kan nog 840.000 euro aan betalingen volgen als bepaalde mijlpalen bij het overdragen van technologie met betrekking tot het middel Ruconest worden gehaald.

SIPI krijgt een exclusieve licentie om Ruconest in China op de markt te brengen. Bij het verkrijgen van een importlicentie betaalt SIPI Pharming 300.000 euro, bij de ontwikkeling van elk nieuw product volgen ookmijlpaalbetalingen. Daarnaast zal SIPI nieuwe middelen in China gaan verkopen, Pharming blijft verantwoordelijk voor de verkoop in de rest van de wereld. Over en weer zullen beide bedrijven 4 procent van de royaltiesaan elkaar afdragen.

Verantwoordelijk

Bij de introductie van nieuwe producten blijft Pharming verantwoordelijk voor het krijgen van toestemming van toezichthouders in Europa en de Verenigde Staten. SIPI wordt verantwoordelijk voor de noodzakelijke vergunningen in China. Het Chinese bedrijf financiert de klinische ontwikkeling van nieuwe producten in China, Pharming doet dat in de rest van de wereld.

Volgens Pharming-topman Sijmen de Vries stimuleert de deal de groei van Pharming. ,,De combinatie van de enorme middelen van SIPI en het platform van Pharming stelt ons in de gelegenheid om diverse producten te ontwikkelen en onze productie significant te verhogen. Deze samenwerking vertegenwoordigt een belangrijke bron van toekomstige producten, onder meer voor de snelst groeiende farmaceutische markt ter wereld: China.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl